Із Австралії з любов`ю: екс-вінничанка Ляля Ірина Нісіна презентувала книгу спогадів про рідне місто

Новини Вінниці Топ

«Пальто мадам Гройсман или  Жмеринка-Жмеринка, Винница: немного лет назад» – цю книжку у четвер, 29 серпня в «тімірязєвці» презентувала вінничанам Ляля Ірина Нісіна. До рідної Вінниці (транзитом через Італію) пані Нісіна приїхала з Австралії. Вона – член міжнародної спілки письменників «Новий сучасник». Входить до складу австралійської асоціації письменників. Її твори друкують у літературних журналах багатьох країн світу.

Ініціаторами та ведучими творчої зустрічі з письменницею були поет, перекладач, журналіст Михайло Каменюк та голова Вінницької обласної організації НСПУ, заслужений журналіст України, письменник Вадим Вітковський, які представляли «Видавничий дім «Моя Вінниччина».

Нова книга австралійської вінничанки – щойно з друкарні. Поки що побачили світ лише 40 примірників, надрукованих у Вінниці. Для авторки це стало  приємним сюрпризом. Усі примірники були розкуплені ще до початку творчої зустрічі, адже кожен, хто придбав книгу, поспішав отримати автограф землячки. До слова, кошти, зібрані від продажу цього тиражу, письменниця планує передати для лікування поранених на Донбасі вінничан.

Михайло Каменюк розповів, що почав знайомитись із творчістю  Ірини Лялі Нісіної в інтернеті:

  • Попросив її надіслати нову книгу. Не відклав до того часу, поки не дочитав до кінця. Історія з мадам Гройсман – реальна. Разом з керівником обласної письменницької організації Вадимом Вітковським  ми звернулися до мецената Павла Каленича, керівника агрофірми «Ольгопіль», що в Чечельницькому районі, з проханням профінансувати хоча б сигнальний примірник. З письменницею домовилися про презентацію книги по її приїзді до Вінниці.  Павло Каленич, який з повагою ставиться до творчих людей,  віднайшов кошти на сигнальний примірник. До нього додав ще на 39 книг. Видання об’ємне, у ньому понад 300 сторінок. І всі розповіді – про нашу Вінницю. Нам навіть вдалося надіслати примірники книги обласним бібліотекам.

Ірина Нісіна навчалася у 17-й школі м. Вінниці. Потім вчилася в педагогічному інституті,  вчителювала у 29-й школі, працювала в бібліотеці імені Шевченка. Тож у залі «тімірязєвки» вінницька австралійка бачила цього вечора чимало знайомих облич: колеги, однокласники, сусіди, знайомі. Саме для них Ірина Ляля Нісіна з неабияким натхненням і майстерністю читала свої  яскраві талановиті твори.

Письменниця пояснила, що у пані Гройсман є реальний прототип, як, зрештою, в усіх персонажів книги. Ірина Нісіна детально описує своїх земляків. Насамперед тих, з якими виростала, спілкувалася. Але є й такі образи, про яких вона чула від старих людей, від своїх рідних – усе це разом створює дивовижну симфонію, зібрану в одній книжці «Пальто мадам Гройсман или  Жмеринка-Жмеринка, Винница: немного лет назад».

Організатори зустрічі запевнили читачів, що зовсім скоро  книга пані Нісіної вийде на Вінниччині значно більшим накладом, тож усі бажаючі зможуть придбати  її.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *