У Вінниці відкрили документальну виставку про студентський рух, що передував Незалежності

Новини Вінниці

Про козацький кінний похід, який влітку 1990 року організували студенти історичного факультету Вінницького державного педагогічного інституту (нинішнього університету), щоб взяти участь у відзначенні 500-ліття Запорозького козацтва, мало хто знає в нинішній Україні. Не всі пам’ятають про цю подію і у Вінниці. Щоб освіжити пам’ять вінничан і пригадати наймасовішу українську історико-патріотичну акцію на головному майдані міста розгорнули документальну вуличну експозицію «Щоденний запис кінного походу: студентський рух напередодні Незалежності», яка хронологічно відтворює 28 днів експедиції. Приурочили виставку до Дня незалежності України, але ця студентська ініціатива передувала початку Революції на граніті.

  • Учасниками вінницького кінного походу були п’ять студентів та випускників-істориків – Руслан Білецький, Юрій Легун, Юрій Савчук, Ігор Лановий та Олександр Панасюк. Шлях верхи на конях до Нікопольщини вони подолали за 28 днів. Хід експедиції було занотовано писарем походу у записнику, що отримав назву «Щоденний запис кінського походу «Козацькими шляхами – пам’ять народна». Автором цього щоденника є нинішній директор Державного архіву Вінницької області, професор  Юрій Легун. Власне, він дав нам його почитати і ми подумали, чому б не презентувати цю історію вінничанам. Нагадати про студентів, які влітку 1990 року вирушили верхи на Нікопольщину для того, щоб взяти участь у відзначенні 500-ліття Запорізького козацтва. Ініціатива з першого погляду авантюрна, але безцінна в історичному контексті, – розповідає заступник директора з музейно-виставкової роботи Центру історії Вінниці Олеся Коваль.

У населених пунктах на шляху до Січі учасники експедиції проводили просвітницькі заходи та імпровізовані концерти. Спеціально для цього напередодні походу Юрій Легун створим цикл малюнків «З історії української символіки». Їх під час лекцій для жителів сіл, у яких зупинялися історики, використовував Юрій Савчук, який на той час вже був асистентом на кафедрі історії.

  • Тоді для нас це була захоплююча авантюра, хоча вона потребувала ретельної підготовки і підтримки багатьох людей при владі. Досі вдячний батькам Юрія Савчука та Юрія Легуна, чия мати навіть пошила нам прапор полку Богуна і вишила аплікацію. Ці люди підтримували як могли: домовлялися про коней, корм для них під час походу, складали маршрут. Їм прийшлося несолодко, бо партія на той час ще працювала, а ми були молоді і затяті рухівці, – ділиться спогадами учасник походу, а нині заступник голови Іванівської ОТГ Ігор Лановий. – Два тижні ми вчилися їздити на конях у Лаврівці, під Вінницею. Нас людей проводжали зі стадіону у центральному парку з українськими піснями. Дорогою ми багато спілкувалися з людьми про Україну. І коли довгоочікувана Незалежність настала, її сприйняли як належне, пересталися боротися. Тепер ми усвідомлюємо її цінність і складаємо ціну нашої ініціативи заради вільної України. Очевидно, щоб зрозуміти щось велике має пройти час.

До презентації виставки співробітники Центру історії Вінниці опублікували на свій сторінці у Facebook унікальну відеохроніку кінної експедиції вінницьких студентів 1990 року, що зберігалася у приватному архіві Юрія Легуна. На кадрах зафіксовані епізоди 28-денної козацької подорожі до Запоріжжя, зустрічі з мешканцями сіл і містечок, історичні лекції, а також кульмінаційна подія експедиції – святкування 500-ліття Запорозької Січі.

Ознайомитися з виставкою на гості міста зможуть до 27 серпня. Розміщена вона у самому серці міста – на майдані Незалежності, біля фонтану «Мушля».

Олеся ШУТКЕВИЧ

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *