У Вінниці кандидат-мажоритарник та партія «Голос» «розлучились» через мовне питання

Новини Вінниці

Мажоритарник-самовисуванець по виборчому округу №12 Олександр Білошкурський за ідеологічними принципами «розійшовся» із партією «Голос», з якою об’єднав зусилля на позачергових парламентських виборах. Яблуком розбрату між відомим у місті правозахисником та політичною силою стало мовне питання.

Не дивлячись на те, що погляди Олександра на майбутнє України майже повністю співпадають із поглядами політичної сили, вони були вимушені піти окремими шляхами. А все тому, що пан Білошкурський вважає необхідним законодавчо закріпити статус регіональних мов у державі.

  • Через тиждень після реєстрації самовисуванцем я зустрівся із координатором обласного штабу «Голосу» Андрієм Запорожаном, ми з ним розмовляли щодо спільних позицій і знайшли порозуміння, домовились про взаємну підтримку. Ті меседжі, які вони несуть, мені близькі. – говорить Олександр.

Після подачі документів у штабі партії перевірили кандидатуру пана Білошкурського щодо його можливої участі у корупційних схемах чи то наявності ймовірних сумнівних зв’язків. Зрештою, 30 червня він отримав вітального листа від партії і розпочав агітацію. Останній лист від політичної сили надійшов до нього увечері 12 липня.

За словами кандидата, пізніше виявилось, що партія «відмовилась» від нього через ідеологічні розбіжності, однак жодних листів із повідомленням про розірвання співпраці кандидат не отримував. – У моїй статті, опублікованій у виданні «20 хвилин» третього липня, я висловив свою думку щодо припинення війни на Донбасі. Я вважаю, що потрібні перемовини у Будапештському форматі, а на російсько-українському кордоні і на межі розмежування мають встати миротворці. Крім того, на законодавчому рівні ми маємо вирішити питання мовної свободи і надати російській мові статус регіональної на Донбасі, відповідно до Європейської хартії мов, але державною мовою має бути українська, на підставі десятої статті Конституції.

Саме вислів щодо мовного питання і «роз’єднав» партію і кандидата, оскільки в програмних засадах «Голосу» вказано, що українська мова має бути єдиною державною, без жодних «поправок на регіональні особливості». У неділю, 14 липня, пан Білошкурський мав бути на зустрічі із виборцями Вінниці разом із Сергієм Притулою, але «Голос» вирішив «попрощатися» із Олександром, тож тепер він «у вільному політичному плаванні». На питання громадян, чому разом з ним немає Олександра, Сергій відповів, що вперше чує про цю людину і що її немає у списку партії. Використання паном Білошкурським партійної символіки він назвав «самовільним», що не відповідало дійсності.

  • Я відсилаю всі листівки, і всі футболки, які я виготовив для агітації, у головний офіс партії із пропозицією вручити їх Сергію Притулі. Сам я залишаюсь кандидатом-самовисуванцем і з виборів не знімаюсь.

Позиція «Голосу» у цій суперечливій ситуації вельми проста: жодних претензій до пана Білошкурського як до кандидата в них немає, але в них різні політичні погляди з мовного питання.

  • Ми дійсно пропонували підтримку Олександру по дванадцятому округу, – визнає голова обласного координаційного штабу партії Андрій Запорожан. – В нас є комісія, яка перевіряє претендентів на місце в нашій партії. Перевірка тривала дуже довго, попередньо Олександр пройшов наше «чистилище». Далі почались технічні питання: в штаб треба було відправити документи, фотографії. Штаб перевіряв його програму, там жодних мовних протиріч не було. Але, думки, викладені у статті на сайті «20 хвилин» дуже сильно відрізняють наші погляди, центральний штаб вирішив припинити співпрацю. Жодних претензій до пана Олександра в нас немає, це чесна, порядна людина, яка має свою позицію, але ця позиція розходиться із нашою.

Зрештою, Андрій та Олександр потисли один одному руки і підтвердили відсутність взаємних образ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *