Бачу себе у комітеті зі свободи слова: Притула у Вінниці – про «Голос» та парламент

Новини Вінниці

Шоумен, телеведучий та віднедавна політик Сергій Притула у неділю, 14 липня, завітав до Вінниці, де поспілкувався із журналістами та потенційними виборцями партії «Голос», за списком якої балотується до Верховної Ради. Говорили про оновлення політичної системи, ідеологічні засади «Голосу» та, звісно ж, про творчість. 

На площу, де на нього вже чекала публіка, Сергій прийшов на милицях. Довгий та продуктивний діалог він розпочав із жарту про ногу, яку зламав під час танців:

  • Так ми з колегами по партії «Голос» будемо ламати стару політичну систему. Ніякого жалю до себе. Уявіть, що ми зробимо з ними, – привітно посміхаючись сказав він  

Надалі жарти відійшли на другий план, адже пішла розмова про «Голос» та його команду. Ця політсила, переконаний Сергій, є зовсім новим за форматом проектом в українській політиці

  • Ми звикли до «іменних» партій та блоків у політиці, так було завжди. «Радикальна партія» Ляшка, «Батьківщина» Юлії Володимирівни, Блок Петра Олексійовича. Ми в цьому сенсі відрізняємось від інших партій. Подорожуючи країною ми зі Святославом Вакарчуком розповідаємо про людей, які є в списку партії «Голос». Саме список партії став тим вирішальним аргументом, який переконав мене до неї приєднатися. У цьому списку ви не знайдете людей, які представляли б інтереси фінансово-промислових груп чи олігархів. Серед нашої команди – люди з досвідом роботи у величезних транснаціональних компаніях, міжнародні правники, «айтішники», в чесності яких ми переконані. Всіх цих людей Славко збирав останні півтора-два роки, довго вмовляв, вів перемовини. – розповів кандидат у депутати

Є у списку голосу і вінничанка, антикорупційна активістка, членкиня  правління «Центру протидії корупції» та секретарка першого складу Ради Громадського контролю при НАБУ Олександра Устінова. Сергій зізнається: «в’язався» у політику саме для того, щоб до українського парламенту потрапили такі люди, як Олександра. Відсутність досвіду, переконаний телеведучий, не завадить йому принести користь Україні в часи перезавантаження політичної системи.

  • Мені часто закидають: «Чого ти пхаєшся у політику, кожен має займатись власною справою!». І я чесно відповідаю, що дійсно, не маю досвіду. Я ніколи в житті не кнопокодавив, не розкрадав бюджет, не спав на парламентських сесіях, такого досвіду в мене немає. Є інший досвід: я непогано вчився все своє життя і продовжую вчитись і самовдосконалюватись кожен день. Я закінчив школу із золотою медаллю, я випускник Малої академії наук України, я працював за кордоном і знаю що таке доля заробітчанина. Я працював на багатьох роботах, пройшов шлях від посудомийника та прибиральника до людини, що має вдома кілька статуеток «Найкращий телеведучий України». Тобто, що виходить: все, за що я брався, в мене виходило, а в політику мені неможна, бо є якась каста обраних? Бо я гуморист, клоун? Я з цього сміюся: чому землю з трибуни Ради їсть Ляшко, а клоун я? Чому мій земляк з Тернопільщини, депутат Олег Барна в стінах парламенту перевіряє чи на місці генеталії прем’єр-міністра, а клоун після цього я? – аргументує і водночас кепкує Сергій

Позиція «Голосу», стверджує новоспечений політик, – більше фахових, освічених людей і менше «клоунів» у парламенті. При цьому, на відміну від «диктаторських» партій із яскраво вираженими лідерами, у «Голосі» всі рішення приймаються колегіально, демократично. Святослав Вакарчук, каже Притула, є натхненником та безумовним провідником молодої політичної сили, але вирішального впливу на неї немає, усі ключові питання партійці вирішують у форматі дискусії, що відповідає принципам європейського парламентаризму. Вакарчук не має вирішального впливу і на  формування команди: охочих долучитися до «Голосу» затверджує виключно номінаційний комітет партії після ретельної перевірки. Цей механізм є запобіжником від «кумівства» всередині політсили, а також зачиняє до неї двері людям із заплямованою біографією.

Працювати у Раді Сергій обіцяє максимально відповідально, водночас зізнається, що в позаробочий час продовжить займатись творчістю:

  • Я усвідомлюю, що Верховна Рада стане моїм місцем роботи номер один після того, як я стану депутатом. Дружина з дітьми будуть раді, адже так я з понеділка по пятницю буду у Києві, а не десь на гастролях. Але, закон не забороняє мені у вільний від роботи час займатись творчістю, і я далі хочу цим займатись. Я не можу повністю відмовитись від «Варяти шоу», там мої люди за яких я відповідаю. І якщо я у вихідні дні проведу три-чотири концерти на місяць – від того мені корона не злетить. Від того я не стану продажним чи буду менше уваги приділяти парламенту, але так я буду фінансово незалежним. «Хто зверху» я також нікому не віддам. Я креативний продюсер цього шоу, воно готується дев’ять місяців і знімається дев’ять днів влітку, якраз коли Рада у відпустці 

До речі, для українського телебачення «Голос» готує великі зміни. Не кривлячи душею, Сергій Притула чесно визнає, що всі ключові українські телеканали, в тому числі і «Новий», на якому він працює, є олігархічними. В таких умовах власники телеканалів мають можливість повністю формувати їхню інформаційну політику і навіть ретранслювати ворожу російську пропаганду, руйнуючи інформаційну безпеку держави. Для боротьби з олігархічним впливом на політику телеканалів, «Голос» подасть до парламенту законопроект про створення наглядових рад всередині телеканалів. 

  • Є такі власники телеканалів, які використовують свої медіа ресурси для відвертої антиукраїнської пропаганди. Важко змусити власника не впливати на інформаційну політику телеканалу, який йому належить. Втім, якщо ухвалити правильне законодавство і вивести інформаційну політику телеканалу із царини бізнесу в царину державної безпеки, стане набагато простіше. Інформаційні редакції повинні мати наглядову раду, на яку власник не матиме впливу

Серед програмних засад, від яких «Голос» не відступатиме за жодних обставин – курс на ЄС та НАТО та підтримка української мови. Все інше, говорить Сергій, тою чи іншою мірою лежить у дискусійному полі. 

Цікаво, що планів щодо майбутніх партнерів по коаліції чи опозиції «Голос» поки що немає. На питання про ймовірне об’єднання зусиль із тими чи іншими парламентськими фракціями Сергій Притула відповів, що про це треба буде думати вже після виборів. Крім того, він жартома каже, що не проти стати головою Верховної Ради:

  • Як показує практика, в цій країні немає нічого неможливого, зарікатися не буду. Втім, якщо серйозно, щоб стати головою парламенту мені слід підтягнути знання про нюанси регламенту роботи Верховної Ради. Бачу себе у комітеті зі свободи слова та інформаційної політики.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *