На Вінниччині чверть підприємств облаштували лічильники газу засобами дистанційної передачі даних

Новини Вінниці

Майже 25% непобутових споживачів газу Вінниччини облаштували комерційні вузли обліку засобами дистанційної передачі даних в автоматичному режимі. Решта суб’єктів господарювання все ще зволікають з виконанням вимоги державного регулятора.

Із переходом на добове балансування ринку газу, що стартувало 1 березня поточного року, обладнання дистанційної передачі даних вкрай потрібне для забезпечення щоденного прогнозування обсягів споживання газу в регіоні. Після встановлення приладів інформація про обсяги спожитого газу передається щодня Оператору ГРМ в автоматичному режимі. Натомість значна частина підприємств, що не встановили обладнання, все ще продовжує передавати інформацію про споживання газу в ручному режимі.

«Щоранку до 10 години фахівці «Вінницягаз» усіма можливими способами – телефоном, електронною поштою, СМС-повідомленнями чи Viber – намагаються отримати дані з 8,1 тис. вузлів обліку газу, що знаходяться в розпорядженні 4,8 тис. споживачів. Досить часто зв’язатися з представниками компаній проблематично. Це значно ускладнює процес занесення даних, зведення балансу газу та прогнозу споживання на наступну добу.» – пояснює комерційний директор «Вінницягаз» Володимир Антошко.

На 1 червня вимога встановлення модемів дистанційної передачі залишається актуальною для близько 1,5 тис. підприємств та організацій Вінниччини. З них майже 350 уже встановили обладнання. Решта – зволікають. Більшою мірою підприємці уже отримали технічні завдання, однак встановлювати модеми не поспішають.

Технічне завдання та консультації щодо встановлення засобів дистанційної передачі даних можна отримати в Центрах обслуговування клієнтів або в Контакт- центрі АТ «Вінницягаз». Вимоги до обладнання та зразки документів – у вільному доступі на сайті компанії.

Листи-повідомлення з роз`ясненням процедури і відповідальності за невиконання норм закону неодноразово надсилалися компанією усім непобутовим споживачам.

Юридичні особи можуть придбати прилади дистанційної передачі даних у цілої низки постачальників на ринку.

Вимога встановлення засобів дистанційної передачі даних для непобутових споживачів введена НКРЕКП з листопада 2015 року та мала бути виконана у строк до 1 травня поточного року. 17 травня 2019 року Державним регулятором скасована вимога встановлення засобів дистанційної передачі даних для споживачів з лічильниками G1.6-G6 (споживання менше 10 тис. м куб. на рік). Тим самим пом’якшені умови для 3,3 тис. підприємців регіону.

Довідка. Основною сферою діяльності АТ «Вінницягаз» є розподіл природного газу. На сьогодні рівень газифікації Вінниччини становить 54 %. Природний газ отримують 450 тис. сімей і майже 4,8 тис. підприємств, установ і організацій. Обсяги розподілу становлять  781 978, 504 тис. кубометрів природного газу на рік. АТ «Вінницягаз» входить до реєстру великих платників податку у Вінницькій області. У 2018 році до бюджетів різних рівнів компанією було сплачено понад 73 мільйони гривень.

За інформацією: прес-служба АТ «Вінницягаз»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *