У Тбілісі четвертий день тривають антиросійські протести

Новини Світу

У Тбілісі 23 червня тисячі демонстрантів із антиросійськими гаслами четвертий день поспіль проводили акції протесту, вимагаючи відставок і покарання винних у застосуванні насильства до демонстрантів 20 червня.

У неділю акція протесту розпочалася близько 19:00 перед будівлею парламенту на проспекті Руставелі, пише Радіо Свобода.

Деякі протестувальники тримали банери, які засуджують Росію та її президента Володимира Путіна. На одному з банерів було написано “Росія – окупант”, на інших містилися слова, що одна п’ята частина території Грузії окупована Росією.

Деякі з учасників демонстрації засуджували грузинських правоохоронців за жорстокі сутички з протестувальниками 20 червня. В результаті зіткнень з поліцією сотні людей зазнали поранень. На одному з плакатів, встановлених перед будівлею парламенту, зображений активіст, який втратив око від влучання гумової кулі ввечері в четвер.

Як повідомляють кореспонденти Грузинської служби Радіо Свобода 23 червня ввечері демонстрації відбулися мирно, нечисленні підрозділи поліції не втручалися в хід акції.

Лідери протесту заявили, що далі наполягатимуть на своїх вимогах, навіть після відставки спікера парламенту Іраклія Кобахідзе, який підкорився вимогам політичних опонентів. Учасники протестних акцій очікують від влади відставки міністра внутрішніх справ, звільнення заарештованих активістів і покарання тих, хто віддавав наказ жорстоко розганяти протестувальників.

Як повідомлялося, 20 червня до будівлі парламенту Грузії вийшли понад 5 тисяч протестувальників. Вони вимагали відставки голови парламенту Грузії Іраклія Кобахідзе, голови Служби держбезпеки Вахтанга Гомелаурі і міністра внутрішніх справ Георгія Гахарія, а також виступили проти російської окупації.

Приводом для протестів став візит до Тбілісі російської делегації на чолі з депутатом Держдуми РФ, членом КПРФ Сергієм Гавриловим. Делегація приїхала на засідання Міжпарламентської асамблеї православ’я (МАП), яке проходило в стінах парламенту. Гаврилов, який є президентом МАП, відкрив засідання, сидячи в кріслі спікера парламенту Грузії. Це викликало протести з боку опозиційних грузинських партій – «Єдиного національного руху» і «Європейської Грузії». Гаврилов заявляв, що його облили водою і спробували відібрати документи. Під охороною російського депутата вивели з будівлі, і незабаром він та інші російські делегати полетіли з Грузії.

Влада відмовилася виконати вимоги протестувальників, і учасники мітингу спробували прорватися в будівлю парламенту. Між демонстрантами і поліцейськими почалися сутички. Для розгону демонстрації поліція застосувала гумові кулі і сльозогінний газ. Після першої спроби розгону протестувальники повернулися до парламенту, сутички з поліцейськими продовжилися на сходах біля парламенту. Ближче до ночі для розгону поліція застосувала водомети і світло-шумові гранати.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *