У Празі понад 250 тисяч людей вимагали відставки прем’єра Бабіша

Новини Світу

У столиці Чехії Празі в неділю, 23 червня, пройшла наймасовіша за останній час акція протесту з вимогою відставки прем’єр-міністра Андрія Бабіша.

У ній взяли участь близько 250 тисяч людей, пише Бі-Бі-Сі.

Масштабну акцію протесту було вирішено провести в празькому парку Летна. Згідно з задумом організаторів, протест мав стати найбільш масовим з 1989 року. Організатори очікували до 350 тисяч людей.

У мітингу брали участь жителі всієї країни, які спеціально приїхали в Прагу з віддалених районів. Квитки на поїзди та автобуси до Праги були викуплені ще на початку тижня.

Місце проведення акції було також обрано не випадково – саме в парку Летна в 1989 році пройшли наймасовіші за всю історію країни антикомуністичні акції, одна з яких зібрала близько мільйона людей.

Раніше майже 400 тисяч жителів країни підписали петицію, у якій закликали Бабіша піти з посади прем’єр-міністра. Його підозрюють в шахрайстві з субсидіями Європейського союзу, які виплачувалися його колишнім компаніям. 

Організатор протестних акцій – група студентів “Мільйон моментів за демократію”. Колишній комуніст Андрій Бабіш – на другому місці в списку багатіїв Чехії. Всі звинувачення в шахрайстві з субсидіями ЄС він відкидає.

Бабіш прийшов до влади в 2017 році на чолі популістської партії ANO, що виступала на платформі євроскептицизму та антикорупційних обіцянок. Незважаючи на кампанію за відставку Бабіша, його партія на виборах в Європарламент минулого тижня прийшла першою, набравши 21,2% голосів.

4 червня на Вацлавській площі в Празі відбулася акція протесту з вимогами відставки Бабіша і міністра юстиції Марії Бенешов, а також забезпечення незалежності судової влади. Тоді, за даними організаторів, на акцію протесту вийшли майже 120 тисяч демонстрантів.

У листопаді 2018 року нижня палата парламенту Чехії намагалася винести вотум недовіри уряду Андрія Бабіша. Тоді це було пов’язано зі скандалом з його сином, якого нібито відвозили на лікування в анексований Російською Федерацією Крим.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *