Російські фейки та українські вибори: вінницьких виборців навчали протидіяти ворожій пропаганді

Новини Вінниці

В умовах парламентсько-президентської республіки, якою є Україна, вибори до Верховної Ради матимуть більше стратегічне значення, ніж вибори президента держави. Для українців це привід всерйоз задуматись над власним вибором, тим часом Росія активізує всі важелі тиску на Україну, в тому числі і пропагандистські, щоб в перспективі отримати «зручний» для себе український парламент. Як не стати жертвою фейків та маніпуляцій країни-агресора розповідали у Вінниці експерт Комітету виборців України Владислав Телень та представник Національної Ради України з питань телебачення та радіомовлення у Вінницькій області Вадим Мазурик.

  • Ми повинні бути готовими до того, що втручання у вибори буде. І Це втручання, напевно, буде більшим, ніж у попередні роки, тому що цей рік розглядається  Росією як вирішальний для визначення своїх подальших дій по відношенню до України. Ясно, що парламентські вибори є визначальними для тих кіл Російської Федерації, які розраховують в той чи інший спосіб свою політику стосовно України. Кошти на це там ніхто не шкодуватиме,  – висловив впевненість пан Мазурик

На думку  Владислава Теленя, ще одне завдання російської пропаганди на період виборів – «заразити» українців думкою, ніби наша держава не відбулася і потребує «допомоги» «старшого брата».

  • Вісімдесят відсотків російського медіа контенту про Україну показує. Що ми держава, яка не відбулась. І хоч російське телебачення заблоковане, через супутникові мережі та інтернет громадяни України мають до нього доступ, – сказав він

За словами пана Теленя, свідомо чи несвідомо час від часу і українські ЗМІ також вдаються до поширення маніпулятивних матеріалів. Такий контент, каже експерт, «створює враження, ніби в Україні за п’ять минулих років нічого хорошого зроблено не було і реформи не проводились» і в результаті серед виборців зростає рейтинг опозиційних проросійських сил.   

Представник комітету виборців наголосив: треба бути готовими до масованої пропагандистської атаки Кремля. Щоб протидіяти їй у «комітеті» радять:

  1. Пам’ятати, що Росія веде проти України агресивну гібридну війну, застосовуючи військові, економічні та інформаційні засоби.
  2. Зважати, що мета агресора – створити у громадян України відчуття незахищеності, «зради», «злочинної влади» для відновлення свого впливу в нашій державі
  3. Оцінюючи інформацію, задаватись питанням «Кому це вигідно?», 2А що це дасть Україні та українцям?»

До слова, дострокові вибори до Верховної Ради відбудуться вже 21 липня.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *