Альона Сидоран: з початку пілотного проекту у Вінниці укладено понад 1 300 «шлюбів за добу»

Новини Вінниці

У режимі онлайн тепер звично стає не лише щось купувати, а й замовляти послуги. В тому числі – адміністративні. Реєстрація актів цивільного стану – не виняток. Одружитися через Інтернет, щоправда, наразі ще не можливо. Але подати заяву – цілком реально.

Про те, які ще послуги ДРАЦС можна отримати в онлайн-режимі, наскільки активно вінничани користуються цим сервісом, чи можна отримати послуги ДРАЦС у «Прозорих офісах» та чи користується популярністю серед вінничан пілотний проект «Шлюб за добу», – в інтерв’ю із заступником начальника відділу ДРАЦС управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Альоною СИДОРАН.

Для підвищення ефективності роботи відділів Державної реєстрації актів цивільного стану і якості обслуговування громадян у сфері реєстрації актів цивільного стану Міністерством юстиції України впроваджено низку пілотних проектів. Одним із таких проектів, що дає можливість уникнути черг у відділах ДРАЦС, є веб-портал «Звернення у сфері Державної реєстрації актів цивільного стану», який запроваджений Мінюстом з вересня 2015 року. Цей веб-портал дає змогу фізичній особі подати заяву до будь-якого відділу ДРАЦС через Інтернет, тобто навіть не виходячи із дому. Станом на сьогодні через веб-портал можна подати заяву до будь-якого відділу ДРАЦС Вінницької області і загалом України. Подати можна заяву про державну реєстрацію шлюбу, про державну реєстрацію розірвання шлюбу, про державну реєстрацію зміни імені, про внесення змін до актового запису цивільного стану, про повторну видачу свідоцтва, а також про видачу витягу із державної реєстрації актів цивільного стану та інші заяви. Крім того, фізична особа може поставити питання, яке її цікавить, працівнику якогось конкретного відділу ДРАЦС і отримати кваліфіковану відповідь. Особа може також записатися на прийом до конкретного відділу на зручну для неї дату та час. Подання до відділів ДРАЦС звернень через мережу Інтернет не звільняє громадян від необхідності особистого звернення до відділів і подання документів, передбачених законодавством. Водночас цим програмним забезпеченням передбачена можливість сплачувати державне мито за послуги у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, вносити плату за послугу з видачі витягу із державного реєстру актів цивільного стану та оплачувати платні послуги, що надаються відділами ДРАЦС. Використання веб-порталу сприятиме належній організації роботи відділів ДРАЦС з ефективного та оперативного обслуговування людей, в тому числі зменшенню черг. З кожним роком популярність цього пілотного проекту Міністерства юстиції стає все більшою. Так, за 2017 рік до відділів ДРАЦС Вінницької області через веб-портал звернулось 1902 особи. Протягом 2018 року таких звернень уже було 3736, а за перший квартал 2019 року – уже 1092.

За якими послугами переважно звертаються люди?

  • Найчастіше фізичні особи задають питання працівникам відділів ДРАЦС. Зазвичай, це: які документи потрібно подати для, наприклад, державної реєстрації шлюбу з іноземцем, дуже часто особи записуються на зручний для них час до певного відділу, щоб мати можливість прийти у призначений час і отримати послугу, уникаючи черг.

На укладення шлюбу часто подають заяви через веб-портал, чи всі, за традицією йдуть писати?

  • Їх не так багато, але подають. Не у всіх є можливість у конкретний день звернутися до відділу. Але, знову ж таки, якщо в них на заяві немає електронного цифрового підпису, то їм протягом трьох днів потрібно звернутися до відділу і поставити на заяві свої справжні підписи. Але це вже буде без черг.

Реєстрація народження дитини зараз взагалі дуже спрощена?

  • Так, отримати свідоцтво можна безпосередньо в пологовому будинку, навіть не відвідуючи відділ ДРАЦС. Працівники відділу приходять у пологовий будинок, беруть необхідні документи і вручають свідоцтво безпосередньо там.

Зараз відкривають робочі місця в «Прозорих офісах», куди можна звертатися за будь-якими послугами. Чи можна там отримувати послуги ДРАЦС?

  • Можна зараз звертатися, поки що, тільки в «Прозорих офісах» Вінниці, Козятина і Могилів-Подільського. У цих ЦНАПах запроваджується надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану. Будуть працівники ЦНАПів приймати заяви і передавати їх до відділів ДРАЦС, там будуть опрацьовувати ці документи і передавати їх назад працівникам ЦНАПів, а ті віддаватимуть готові документи громадянам.

Наскільки успішним став проект «Шлюб за добу», що впроваджувався у Вінниці?

–        Цей пілотний проект, що також був запроваджений Міністерством юстиції для тих пар, які вже стовідсотково впевнені у своїх почуттях і не хочуть чекати місячного терміну, користується великою популярністю. І з кожним роком, місяцем його популярність зростає. Зазвичай ним частіше користуються іноземці, але громадяни України також цією послугою користуються. Так, за 2018 рік у рамках цього проекту Вінницьким міським відділом ДРАЦС було зареєстровано 697 шлюбів. За перший квартал цього року вже є 139 шлюбів, а якщо говорити про кількість шлюбів, зареєстрованих з моменту впровадження пілотного проекту на початку 2017 року, то це – 1302 шлюби.

Розлучаються теж «за добу»?

–        Розлучення за добу у нас не передбачене. Міністерство юстиції України стоїть на захисті сімейних цінностей. Тому за добу можемо лише одружити. Будемо сподіватися, що всі ці шлюби будуть міцними, надійними і на довгі роки.

Автор – Сергій МАЛАМУРА

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Аудіощоденник реформ. Вінниччина» за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США

Інтерв’ю взяте з сайту Vin Press

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *