У “Софії Київській” презентували грамоту Петра І, втрачену під час Другої світової

Новини України

У Національному заповіднику “Софія Київська” презентували грамоту Петра І щодо поставлення Йоасафа (Кроковського) на Київську митрополію, яка була втрачена в роки Другої світової війни.

  • Сьогодні ми презентуємо і відкриваємо в стінах заповідника “Софія Київська” грамоту Петра Першого, датовану 1708 роком, – сказав міністр культури Євген Нищук.

Він зазначив, що це стало можливим завдяки роботі українсько-німецької комісії з питань повернення культурних цінностей та реституційних процесів.

За словами Нищука, цей документ є дуже символічним. “Це є свідченням того, що Петро І і взагалі Московія практично останньому вільнообраному митрополиту вручала цю грамоту, боячись за те, що взагалі українська церква повернеться до Констатинополя і буде мати незалежність. Тобто, це свідчення тієї анексії української церкви, про яку ми в цей час особливо багато говоримо”, – пояснив міністр культури.

У свою чергу посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ернст Райхель зазначив, що це “скромний внесок” на відшкодування культурних збитків, завданих під час Другої світової війни.

  • Повернення цієї грамоти… це свого роду односторонній жест німецької сторони, але ми сподіваємося, що завдяки цьому жесту буде і готовність і повертати культурні цінності Німеччини, які свого часу, під час Другої світової війни чи після неї, потрапили в Україну, – сказав посол ФРН в Україні.

Грамота до 30 травня буде виставлена у “Софії Київській”, а потім її передадуть до Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, підсумував Нищук.

Як повідомлялося, грамота 1708 року, видана Петром І митрополиту Йоасафу Кроковському щодо поставлення його на Київську митрополію, прибула в Україну 13 квітня 2019 року.

Артефакт був втрачений під час Другої світової війни, а з кінця 1950-х перебував у бібліотеці Інституту східноєвропейської історії та краєзнавства Університету Тюбінгену.

За словами дослідників, документ цікавий тим, що в ньому підкреслюється перебування київського митрополита під владою московського патріарха та заборона “відлучатись під благословення й поради вселенських патріархів”.

На думку істориків, це підтверджує намагання Москви запобігти намірам утвердити єдину українську православну церкву “під послухом святійшого апостольського трону константинопольського”, які були задекларовані у Конституції Пилипа Орлика 1710 року. Той факт, що пізніше, під час публікації цієї грамоти в XIX столітті, із тексту “зникла” саме та частина, де Петро І нагадує митрополиту про обіцянку не звертатися до вселенських патріархів, свідчить про спроби замовчати тему перепідпорядкування Київської митрополії Москві, припускають науковці.

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *