«Вітрянка» набирає обертів у Вінниці. Перевищено минулорічні показники

Новини Вінниці Статті

У Вінниці та області збільшилася кількість випадків захворювання на вітряну віспу, яку в народі називають “вітрянкою”. За перші три місці 2024 року зафіксували більше захворілих ніж за весь минулий рік. 

Про це редакції сайту Vinbazar.com повідомив генеральний директор Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України Ігор Матковський.

Згідно статистики, за перший квартал цього року у Вінниці захворіло на вітрянку 1016 людей, а за весь 2023 рік фіксували – 815 випадків хвороби. Схожа ситуація й по області. Вже захворіло 1716 осіб проти 1528 минулоріч. Переважна більшість інфікованих діти. 

Епідеміологи прогнозують подальше збільшення та поширення вітряної віспи, а також інших хвороб. Причинами називають недостатню кількість вакцинацій (в Україні щеплення проти вітрянки не входить до обов’язкового переліку – ред.) та на наслідки COVID-19. 

Що таке вітрянка?

Вітряна віспа (вітрянка) — це високоінфекційне гостре вірусне захворювання, що переважно вражає дітей. Характеризується помірною загальною інтоксикацією і плямисто-папульно-верикульозним висипом на шкірі та слизових оболонках. Одна із найпоширеніших інфекцій у світі.

Основним джерелом інфекції є хворий на вітряну віспу. Хвора людина стає небезпечною для інших в останні 10 днів інкубаційного періоду і перші 5–7 діб з моменту появи висипу. Ще одним джерелом інфекції може бути хворий на оперізувальний герпес.

Механізм передавання збудника — краплинний. Інкубаційний період під час вітряної віспи триває від 11 до 21 дня, найчастіше близько 14 днів.

Характерні симптоми загальної інтоксикації:

  • – нездужання,
  • – втрата апетиту,
  • – субфебрильна температура тіла тощо.

На такому тлі або й без будь-яких передвісників на шкірі з’являються висипання, що часто супроводжуються підвищенням температури тіла. Перші елементи висипу можуть з’явитися за нормальної температури тіла. Висипка локалізується на обличчі, волосистій частині голови, тулубі та кінцівках. У разі інтенсивного висипу його елементи можна знайти на долонях та підошвах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *