В Україні створять енергетичні хаби за стандартами ЄС

Новини України

Нацкомісія з цінних паперів затвердила план, який передбачає перелік і графік розробки відповідних законодавчих змін.

Про це повідомила прес-служба НКЦПФР.

План передбачає перелік і графік розробки відповідних законодавчих змін, регуляторних правил, формування умов майбутнім учасникам торгівлі, а також заходи взаємодії з іншими зацікавленими сторонами.

Відзначається, що за основу української моделі ринку для позабіржової організованої торгівлі енергоресурсами та деривативами НКЦПФР прийняла стандарти Європейського Союзу, що забезпечують конкурентні умови торгівлі і прозоре ціноутворення на енергетичні товари.

Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв зазначив з цього приводу:

  • Ми грунтовно опрацювали створення української моделі енергетичних хабів, з глибоким gap-аналізом українського законодавства та стандартів ЄС. Наш план їх створення грунтується на найкращих практиках ЄС та враховує українську специфіку. Прозорість та конкурентність, принципи, які ми поклали в основу цієї моделі, – єдине, що може нам гарантувати чесні ціни на такі важливі для економіки енергетичні ресурси. Жодні внутрішньогалузеві рішення в рамках ПЕК не забезпечать розбудову якісних енергетичних товарних ринків, з прозорим ефективним ціноутворенням, хеджуванням цінових коливань, запровадженням національних цінових індексів, і, найголовніше, з визначенням чесної ціни. Тому що енергетична політика не може успішно реалізовуватися без належної інфраструктури, зокрема, фінансової: нафта тече трубами, але розрахунки за неї проходять через фінансовий ринок. Гроші мають іншу природу, й вимагають своїх підходів. Тільки спільними зусиллями фінансових та регуляторів галузі ПЕК в організації прозорої та конкурентної системи торгівлі енергетичними товарами ми зможемо усунути зловживання та маніпуляції на цих ринках.

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *