«У вересні привезу вам фільм»: Василь Шкляр у Вінниці

Новини Вінниці

На фестиваль VinBookFest, що триває у Вінниці, завітав відомий український письменник Василь Шкляр. Автор бестселерів «Троща», «Маруся», «Самотній вовк», «Чорне сонце» просто неба роздавав  автографи, анонсував вихід  кінострічки за романом «Залишенець. Чорний ворон», розповів про свої книги та про випиті разом із Подерев’янським два ящика горілки і нагадав, чому відмовився від Шевченкіської премії .

За словами письменника, історія з екранізацією «Чорного ворона», історичного роману про повстанців Холодного Яру,  тягнулася довгі роки, але нарешті вийшла на фінішну пряму:

  • Сім років тривала епопея щодо екранізації мого роману «Чорний ворон». Я вже стомився від того. Можна було написати епопею про те, скільки людей бралися за роботу над фільмом за цей період, але з різних причин нічого не виходило. Нарешті, зйомки завершені. Триває озвучення, музичне оформлення та монтаж. Як дасть бог, у вересні привезу до вас у Вінницю цей фільм

Чекає на екранізацію і роман Василя Шкляра «Самотній вовк». Книга привертає увагу до подій російсько-чеченської війни, і розповідає про українського бійця французького іноземного легіону, який отримав наказ вивезти із окупованої Чечні доньку генерала Дудаєва. На написання книги автора надихнула реальна історія порятунку українцями Алли Дудаєвої  – дружини президента незалежної Чечні:  

  • За «Самотнім вовком» буде знятий художній фільм. Сценарій вже є, контракт укладено. Якщо все вдасться так, як ми плануємо, можливо навіть знімемо його разом із французами, оскільки події фільму розгортатимуться в Україні, Франції та у Чечні. «Чечню» нам доведеться знімати у Грузії, бо туди ми зараз, звичайно, поїхати не можемо

Анонсував письменник і черговий історичний роман. Новий твір вже майже дописаний, завершити його автор планує після повернення з Вінниці. Присвячена книжка буде подіям XVII сторіччя і розповість про козаків-характерників.

На прохання читачів Василь Шкляр також зізнався, чому у 2011 році вирішив відмовитися від Шевченківської премії, протестуючи проти тодішнього міністра освіти Дмитра Табачника:

  • До мене підходили авторитетні люди, казали: «мусите отримати премію за “Чорного ворона “, бо ви ж самі казали, що ця книга – вшанування героїв Холодного Яру». Але я сказав – ні, не час мені отримувати премію, поки при владі такі люди (діячі культури та представники громадянського суспільства небезпідставно вважали міністра Табачника українофобом, – редакція). Пізніше від українців я отримав Народну Шевченківську премію. Люди зібрали кошти і вручили їх мені у Холодному Яру. Їх я вклав у виробництво фільму

Згадав письменник і про кумедну премію «Письменнику, чиї книжки найчастіше крадуть у магазинах». Разом із паном Шкляром цю винагороду отримав ще один метр сучасної української літератури Лесь Подерев’янський.

  • Цей смішний конкурс серед письменників свого часу провела горілчана компанія «Олімп». Виявилося, що найчастіше крадуть мої книжки та книжки Подерев’янського. Ми отримали по ящику горілки і пішли з ними у кафе «Купідон», де часто бувають люди мистецтва. До ранку обидва ящика були випиті, – посміхаючись розповів гість фестивалю

На завершення зустрічі Василь Шкляр провів автограф-сесію, а всі охочі мали можливість придбати його  книжки.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *