У Вінниці встановили сторічну колону на честь здобуття містом Маґдебурзького права

Новини Вінниці

Напередодні Дня Європи у Вінниці сьогодні, 16 травня, відкрили пам’ятну колону на честь здобуття містом Маґдебурзького права у 1640 році. Семиметровий монумент знаходиться на вулиці Миколи Оводова за міською радою, на місці, де раніше стояло погруддя більшовику Миколі Козицькому. Навколо колони облаштували зону відпочинку: поклали бруківку, посадили рослини, встановили лавки, сміттєві урни та ліхтарі. Сам пам’ятник виражає давню традицію самоврядування у Вінниці та символізує нерозривний зв’язок міста з Європою.

  • Ми відкриваємо цю колону із тим баченням, що так само твердо і непорушно, як стоїть у центрі Вінниці цей монумент, так само непорушно і твердо вінничани мають право визначати своє майбутнє і розвивати своє місто, – заявив директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун

Колона має цікавий бекграунд. Як розповів очільник «Центру історії Вінниці» Олександр Федоришен, її виготовили у Гнівані понад століття тому. Її мали встановити чи-то на честь перемоги Російської імперії у Першій світовій війні, чи-то до 300-річного ювілею дому Романових. Втім, після затвердження радянського режиму у 1921 році монумент знайшов своє місце на території сучасної Європейської площі. Волею більшовиків виготовлена ще за імперських часів колона виконувала роль пам’ятника «героям революції». У 70-х монумент перевезли до  села Павлівка, де вона перебувала до 2017 року.

  • Більше чотирьох років тривало повернення колони до Вінниці. Влітку 2017-го її демонтували і перевезли до Вінниці, після чого тривала її реконструкція. І ось тепер вона тут, з нами. Мені здається, що попри усі мандри, сьогодні монумент знайшов своє остаточне місце, – сказав пан Федоришен

На завершення церемонії відкриття нового пам’ятника, під його підніжжя заклали «капсулу часу» зі зверненням до вінничан 2040-го року. Його текст зачитав «магістрацький писар»: 

  • Вінницька громада здавна плекає традиції самоврядування. Року Божого 1640-го Вінниця, яка тільки Богові і Батьківщині свої ключі віддавала, отримала Магдебурзьке право по своїй добрій волі за владарювання короля Речі Посполитої Владислава IV. З того часу і до дня теперішнього ревно оберігає Вінниця своє право на самоврядність, що втілено у символі цієї, віднині непорушної, колони. У час святкування Дня Європи цією капсулою часу вінницький міський голова Сергій Моргунов від імені міської об’єднаної територіальної громади засвідчує повагу вінничанам 2040 року та висловлює побажання берегти та розвивати Вінницю у традиціях свідомого громадянського суспільства, плекати давню культурну і правову єдність земель України з Європою. Писано у травні дня 16-го року 2019-го, – зачитав магістратський писар.

Нагадаємо, День Європи відзначається 18 квітня. Магдебурзьке право, як частина європейської міської культури, виникло у 1188 році у німецькому місті Магдебург. Воно надавало містянам право обирати органи місцевого самоврядування та встановлювало правила функціонування купецьких об’єднань, цехів, регулювало питання торгівлі, опіки, спадкування, визначало покарання за різні види злочинів.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *