Читають діти – росте нація: як привчити маленьких вінничан до читання

Новини Вінниці

Що не рік,  то все більше з’являється тверджень, що українські діти не читають. Мовляв, примусити дитину відірватись від гаджета на користь книжки – практично неможливо. І скаржаться, загалом, дорослі. Але проблематика дитячого нечитання має доросле коріння. Бо ж дорослі видавці мусять видавати більше якісної та недорогої (практично, казкове співвідношення) дитячої літератури, батьки не повинні примушувати дітей до читання. Це кажуть психологи. Бо ж будь-який примус обертається на зворотну реакцію – діти починають ненавидіти книжку. Дітям же потрібно прищеплювати любов до паперової книжки.

Директор Вінницької міської централізованої бібліотечної системи Ірина Івасюк саме напередодні відкриття у місті книжкового фестивалю VinBookFestзазначила:

  • Дійсно, українські діти читають мало. І це проблема, яку потрібно вирішувати усім. І державі, і вчителям, і бібліотекам. Ми над цим працюємо. В принципі, VinBookFest націлений саме на те, аби пропагувати любов до читання, показати, що книжки ще існують. У бібліотечній системі Вінниці зареєстровано 58 тисяч читачів. Це дійсно люди, які приходять до бібліотеки, які беруть книжки. Категорія дітей та пенсіонерів – більша, молодь та люди середнього віку менше відвідують бібліотеку. Скоріш за все, через зайнятість. Ми створюємо гарні умови в бібліотеках, аби залучити більше людей до читання.

Фестиваль VinBookFest пройде у Вінниці вже втретє. Цьогоріч програма доволі насичена. Упродовж двох днів 17 та 18 травня вінницькі читачі матимуть змогу зустрітись з відомими українськими письменниками – Зіркою Мензатюк, Євгенією Пірог, Сашком  Лірником та Василем Шкляром.

Локалізується VinBookFest на площі Незалежності в районі фонтану «Мушля». У програмі фестивалю: автограф-сесії, креативні майстер-класи для дітей, тематичні фотозони талаунж-зона «Читай». Особливістю саме цьогорічного книжкового фестивалю у Вінниці буде проект «Кіно у твердій обкладинці». Популярний український дитячий письменник Сашко  Лірник, автор книжки «Чорний козак» презентуватиме у кінотеатрі «Родина» не лише свій літературний твір, а й фільм, створений за цим твором. Потрапити на захід можна за запрошеннями, отриманими в бібліотечній системі.

У рамках фесту відбудеться благодійна акція «Книга для бійця» та підведення підсумків конкурсу «Селфі з улюбленою книгою». Конкурс проходить на сторінці VinBookFest у мережі Фейсбук. Вінничани виставляють там свої селфі з улюбленою книжкою. На даний час таких світлин вже близько сотні.

Тетяна Верещак,  голова громадської організації «Культурний всесвіт», керівник проекту «Фестиваль VinBookFest» каже:

  • Зараз всі діти залежні від смартфонів. І вони дуже полюбляють робити селфі. В трамваї їдуть – роблять селфі, заходять в будь-яке приміщення-  роблять селфі. І ми вирішили зробити такий конкурс. У Фейсбуці є сторінка Вінбукфест, де офіційно прописані правила конкурсу селфі з книжкою. Конкурс триватиме до 15 травня. А вже 17 травня підведемо підсумки  й розмістимо найкращі селфі з книжками на локації «Мушля» на майдані Незалежності. Аби підтримати тих,  хто дійсно читає й любить книжку. Буде три номінації і для переможця у кожній – цінний подарунок.

Батьки, діти яких люблять читати, часто стикаються з таким явищем, як висока ціна на дитячу книжку. Відтак, скоріше віддають перевагу бібліотеці ніж книгарні. Купують дитячу літературу здебільш на подарунок.

Євген Мулевич,  адміністратор вінницької книгарні зазначає:

  • Дітки читають не менше ніж дорослі. Батьки купують книжки в залежності від віку. Для найменших – казки, підготовка до школи – вивчення  літер. Це, загалом, маленькі книжечки в картонних грубих обкладинках. Для старших – література з ілюстраціями на глянцевому папері. Відтак, і ціна на такі книжки – відповідна. Загалом, найбільше купують книжок, особливо дитячих, напередодні свят – перше вересня, дні народження, випуск з дитячого садочка.

Прищеплювати любов до читання взялися й у закладах швидкого харчування. У деяких – стоять полички з книжками, які можна почитати, доки чекаєш на їжу, а в деяких – книжка це подарунок до придбаного обіду.

Анастасія, відвідувачка закладу швидкого харчування розповідає:

  • Я замовила іграшку, бо ж думала доньці саме це сподобається.  Принесла до столу, і  ось ви питаєте, чому вибрала іграшку, а не книжку… І я замислилась. А дочка  вже просить поміняти іграшку на книгу. Так і зроблю.

Довідка. За даними Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, 14% українців взагалі не читають. 4% – беруться до книжки один або кілька разів на рік. І тільки кожен п’ятий українець читає своїм дітям книжки щодня або кілька разів на тиждень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *