Вінничанам доведеться зачекати: безплатна діагностика з 1 липня не запрацює

Новини Вінниці

Національна служба здоров’я України найймовірніше не встигне запустити програму “Безкоштовна діагностика” до 1 липня 2019 року, як було анонсовано.

Про це голова НСЗУ Олег Петренко розповів, відповідаючи на запитання журналістів у вівторок, 14 травня.

Він пояснив, що через технічні умови запуск влітку виявився практично неможливим.

  • Зараз я можу абсолютно чесно сказати, що в мене нема впевненості, що ми стартуємо 1 липня. Все через те, що є багато технічних аспектів.
  • Ми запустили декларації, потім запустили електронний рецепт, а тут треба запустити електронне направлення. Оцінюючи готовність закладів різного рівня, особливо вторинного до праці з електронними інструментами показало нам, що технологічно встигнути зробити це до першого липня буде практично неможливо, – каже Олег Петренко  

За словами Петренка, НСЗУ спільно з урядом нині приймають рішення про відтермінування, однак, на скільки саме часу – поки що точно невідомо.

  • Амбулаторна спеціалізована допомога буде частиною програми медичної гарантії 100%, вона буде працювати з 2020 року – це однозначно. Чи буде працювати пілот у цьому році і з якого періоду – я не можу сказати – каже голова НСЗУ. 

Крім того, Петренко зауважив, що поки що невідомо, чи надаватимуть безкоштовно послуги за електронним направленням приватні медичні заклади. 

  • Стосовно закладів, якщо за тарифом, який буде передбачений на окремі види послуг, які будуть входити в набір (його склад ще доопрацьовується), будуть згодні працювати медичні заклади приватної форми власності, пацієнт, отримавши електронний рецепт, зможе його реалізувати у будь-якому закладі, будь-якої форми власності, який має договір з НСЗУ, – пояснив він. 

Раніше, в МОЗ анонсували, що з 1 липня за направленням сімейного лікаря можна буде безкоштовно проходити рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця та інші аналізи та діагностичні процедури в будь-якому медзакладі на вибір. 

Джерело: life.pravda.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *