У Польщі ставку Гітлера реставрують на перетворять на музей

Новини Світу

Відвідувачам пропонуватимуть театральний перформанс на тему подій тих часів.  

“Вовче лігво”, одну з будівель колишньої ставки Адольфа Гітлерана території сучасної Польщі, планують реконструювати та перетворити на музей. Йдеться про барак, де лідер нацистів проводив штабні наради, де планувались каральні операції і де на Гітлера у 1944 році було вчинено замах.

“Вовче лігво” розташоване в лісі поблизу міста Кентшина у колишній Східній Пруссії, яка після Другої світової війни відійшла до Польщі. До 1946 року це місто носило назву Растенбурґ.

Комлекс складався з 50 бункерів та 70 барачних будівель, двох аеродромів, залізничної станції, мав зенітні батареї та налічував близько двох тисяч осіб. Німецькі військові операції на всіх фронтах керувались з “Wolfsschanze”. Вісім величезних бункерів призначалися для нацистського керівництва. Дахи будівель регулярно укріплювались для захисту від можливих бомбувань супротивником. Стеля бункера Гітлера була вісім метрів завтовшки.

Після того, як в червні 1941 року, через два дні після початку нападу на Радянський Союз, Гітлер перебрався у “Вовче лігво” ця його ставка перетворилась на фактичний центр “третього рейху”. Нацистський диктатор провів тут 850 днів. Проте, із наближенням Червоної Армії в листопаді 1944 року “Вовче лігво” нацисти евакуювали. У січні 1945 німецькі сапери спробували підірвати весь комплекс, але укріплений сталлю бетон був настільки міцним, що багато будівель залишились стояти.

Як пише Deutsche Welle, реконструкції “Вовчого лігва” – останній із серії заходів, за допомогою яких цей комплекс хочуть перетворити на музей та меморіальний комплекс.

“Цьогорічний пріоритет – відновлення зали для нарад, в якій Штауффенберґ здійснив невдалий замах на Гітлера”, – розповідає у розмові з виданням речник меморіального комплексу “Wolfsschanze” Себастьян Трапік (Sebastian Trapik).

Також для відвідувачів пропонуватимуть театральний перформанс, що розповідатиме про перебіг подій тих часів.

Джерело: dt.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *