До України повернулися книжки з особистої бібліотеки Хоткевича

Новини України

У фонді Харківського літературного музею книги почесне місце зайняли книжки Гната Хоткевича. У роки Другої світової війни їх вивезла за кордон донька письменника, а тепер вони повернулися до України за її заповітом.

  • Ці книги – 6 томів – привіз до Харкова Грегорі Жульєн, радник із питань політики Європейського парламенту, який підкреслив, що донька Гната Хоткевича присвятила своє життя збереженню української культури та популяризації її у Франції. Вона дуже хотіла, щоб книги батька повернулися в Україну. До того ж особисто голова Харківської ОДА Юлія Світлична відвідувала посольство в Брюсселі, де обговорювались усі деталі, – розповіла директор літературного музею Ірина Григоренко.

За її словами, понад 10 років тому музей отримав листа від Галини Хоткевич, яка мешкала у французькому Греноблі, про те, що незабаром книжки, які були власністю її батька, буде повернуто до України.

  • Тоді ми не отримали ніяких контактів, адрес, але вірили, що це станеться. 10 років ми чекали, і ось нарешті цей скарб передано до нашого музею, – зазначила Григоренко.

Як повідомлялося, у селищі Високому під Харковом у колишньому будинку сім’ї Гната Хоткевича діє кімната-музей, де зібрані експонати, що розповідають про життя універсального таланта, як говорили про Хоткевича його друзі. Він був інженером за фахом і разом з тим письменником, поетом, драматургом, режисером, диригентом, композитором, істориком, бандуристом-віртуозом та творцем академічної школи гри на бандурі – за покликанням.

У 1938 році Гната Хоткевича розстріляли як “німецького шпигуна”. Його поховали разом із сотнями інших жертв більшовицького режиму на українсько-польському кладовищі у Харківському лісопарку.

Донька Хоткевича, Галина, у роки війни виїхала за кордон, оселилася у французькому Греноблі, та неодноразово приїжджала на батьківщину. Вона померла у 2010 році, їй був 81 рік.

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *