Вінницький інклюзивно-ресурсний центр надаватиме послуги дітям сусідніх ОТГ

Новини Вінниці

Психологи, логопедии,  дефектологи та реабілітологи працюють у Вінницькому інклюзивно-ресурсному центрі для дітей з особливими освітніми потребами. Центр було відкрито торік восени в мікрорайоні Вишенька (вул. Келецька,59) для забезпечення права дітей віком від 2 і до 18 років на здобуття дошкільної, середньої, загальної а також професійно-технічної освіти.  

  • Найважливіше завдання нашого центру – забезпечити якісний супровід інклюзивної освіти. У нас надаються консультації, проводяться майстер-класи, семінари для вчителів і вихователів дошкільних закладів, проводимо семінари для батьків та  корекційно-розвиткові заняття для дітей, – розповідає керівник інклюзивно-ресурсного центру Ольга  Гарлінська

За її словами, в центрі фахівцями здійснюється комплексна психолого-педагогічна оцінка розвитку дитини з особливими освітніми потребами. Висновки про потреби кожної конкретної дитини, про те, над чим саме з нею потрібно працювати та які інструменти використовувати,  надаються батькам дітей та педагогам. Це полегшує навчання дитини та роботу вчителя в школі, оскільки він вже бачить рекомендації інклюзивно-ресурсного центру. 

  • На даний момент багато дітей потребує такої комплексної оцінки.  Це не тільки діти, які мають інвалідність. Ми працюємо з  обдарованими дітьми, які вже знають шкільний матеріал, і яким нецікаво сидіти на уроці. Значить, такій дитині потрібно дати додаткові завдання, щоб їм було цікаво відвідувати заняття. Займаємось з дітьми-переселенцями, – продовжує  Ольга Гарлінська.

Комплексну оцінку у центрі пройшли уже 350 дітей.

Інклюзивно-ресурсний центр відкрито в рамках Плану дій з реалізації ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді» у Вінницькій міській об’єднаній територіальній громаді на 2018-2020 роки. У центрі надаватимуться послуги дітям Вінницького району, зокрема, його відвідуватимуть учні з Сокиринецької ОТГ Вінницького району. 

Довідка. У Вінниці в 2018-2019 навчальному році організована інклюзивна форма навчання: в 22 школах працюють інклюзивні класи, де навчається 71 дитина; в 17 дитсадках створено інклюзивні групи, які відвідують 38 дітей.  18 закладів загальної середньої освіти, 14 закладів дошкільної освіти, Палац дітей та юнацтва та інклюзивно-ресурсний центр №1 облаштовані пандусами. У 5 школах (№ № 4, 6, 12, 22 та 33) та одному дитсадку  (№ 24) адаптовані санвузли на І поверсі. У школі-гімназії № 6 та школі №33 (функціонують ліфти. У 8 школах та у 4 дитсадках для релаксації дітей з особливими освітніми потребами створено спеціально обладнані ресурсні кімнати.

За інформацією: www.vmr.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *