У травні Вінницею курсуватиме енергоощадний тролейбус, який «вміє» нахилятися

Новини Вінниці

Вінницька транспортна компанія  цьогоріч  розпочала пілотний проект –  збирає тролейбуси. Їх планується зробити чотири.

У першому тролейбусі вже завершено роботи з облаштування електропроводки та пневматичної і гідравлічної мереж. Нині тестується  програмне забезпечення бортового комп’ютера та монтуються інформаційні системи.

  • Цей тролейбус обладнаний системою управління українського виробництва. Він відрізняється від інших. Тролейбус тюнінгований і схожий за дизайном на наші трамваї «VinWay». На ньому ми встановили головки струмоприймачів, які сьогодні вже пройшли обкатку на інших троллейбусах, і себе досить добре зарекомендували, – розповідає генеральний директор  КП «Вінницька транспортна компанія» Михайло Луценко. Встановлено інформсистему нашого вінницького виробника. На цьому тролейбусі є автономний хід до 5 км. Це дає змогу у разі обриву контактної мережі, чи якійсь іншій несправності, об’їхати проблемну ділянку чи заїхати в депо без напруги  600 Вт.  Салон – стандартний, розрахований на 33 посадочних місця, з низькою підлогою. Тож,  якщо немає бордюру – водій зможе нахилити салон, щоб пасажири в нього зайшли.

Завдяки використанню нового сучасного двигуна цей тролейбус енергоощадніший за машини попередніх поколінь ЗіУ-9:  він використовуватиме на 30% менше електроенергії. Наразі майстри депо випробовують в експлуатації головки струмоприймачів, які планують встановити на нових тролейбусах. Розповідають, що вони значно кращі для рухомого складу – за  два тижні тестової експлуатації жодного разу не доводилось їх ремонтувати. Також вони не псують контактної мережі.

  • Проект дороговартісний, – зазначає міський голова Сергій Моргунов, –  маємо підрахувати і оптимізувати витрати, вони однозначно мають бути меншими, ніж купити новий тролейбус у будь-якого виробника на українському ринку. Розуміємо, що окрім виготовлення троллейбуса,  ще й створюємо додаткові робочі місця. Якщо поступово будемо переходити на такі тролейбуси, то за рік нам вдасться зекономити 100 тис. грн на кожній одиниці.

До слова, тролейбус матиме  «ім`я». Після того, як він вийде на лінію, у Вінниці оголосять конкурс на назву за прикладом  трамваїв, які назвали «VinWay». 

Джерело: Вінницька міська рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *