Правові аспекти оприлюднення публічної інформації вивчали представники ОТГ Вінниччини

Новини Вінниці

У Вінницькому  Центрі розвитку місцевого самоврядування, що створений за сприяння Програми «ULEAD з Європою» та Мінрегіону України,   відбувся семінар   з питань застосування Закону України «Про доступ до публічної інформації» органами місцевого самоврядування. До обговорення правових аспектів оприлюднення публічної інформації були запрошені представники органів місцевого самоврядування ОТГ  Вінниччини.

Спікерами заходу виступили  Ольга Руштин,  головний спеціаліст відділу права на звернення та отримання інформації Департаменту моніторингу інформаційних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної ради України з прав людини;  Яна Алєксахіна,  провідний спеціаліст Департаменту та  Валерій Ольховський,  представник  Уповноваженого ВРУ з прав людини  у Центральних областях.

Основна мета  навчального заходу –  формування якісного розуміння та забезпечення неухильного дотримання з боку представників територіальних громад принципу прозорості і відкритості діяльності в процесі виконання ними владних повноважень.

Про особливості  практичного застосування Закону України « Про  доступ до публічної інформації»  розповіла  Яна Алєксахіна:

  • В Україні є презумпція відкритості інформації, тобто  поки ми не доведемо, що  доступ до певної інформації  обмежений,  вся інформація, що є у органів місцевого самоврядування   має бути відкритою і доступною. Довести закритість  інформації для оприлюднення , можна тільки застосувавши трискладовий тест, який , на сьогодні, є єдиним інструментом  обмеження доступу до публічної інформації.  По-перше, розпорядник  має пояснити, якому інтересу буде загрожувати  розголошення  певної  інформації, по-друге,  він має пояснити в чому буде полягати шкода  даному інтересу і по-третє,  розпорядник має провести порівняння  суспільного інтересу та шкоди від оприлюднення певної інформації. Для органів місцевого самоврядування важливо правильно розрізняти  рівень загроз від оприлюднення певних даних.

Під час  заходу представники  ОТГ  обговорили практичні  аспекти  використання трискладового тесту  у процесі визначення  рівня доступу з огляду на оприлюднення  інформації.

  • Сьогодні найбільша кількість звернень стосується  доступу до публічної інформації. Органи місцевого самоврядування повинні чітко виконувати   всі норми законодавства, адже ряд скарг стосуються  саме  відсутності інформації з певних рішень сесій, розпоряджень та наказів у відкритому доступі. Уповноважені органи мають право застосовувати адміністративні стягнення за порушення, відтак, тільки в поточному місяці,  було складено три адміністративні протоколи і направлено до суду. Тому, варто наголосити, що  органи місцевого самоврядування повинні вчасно надавати інформацію за запитами громадян та оприлюднювати весь обсяг необхідної інформації на відповідних ресурсах, це знизить  кількість запитів та конфліктних ситуацій  з питань оприлюднення даних. Практика показує, що найбільш закритою є інформація стосовно заробітної плати керівників установ, організацій, структурних підрозділів виконавчих органів, бюджету та його використання , а також  виділення земельних ділянок. На цю інформацію потрібно звертати увагу та завчасно оприлюднювати  для  запобігання порушенню законодавства, – наголосив  Валерій Ольховський.

Представники громад обговорили  аспекти  застосування законодавства, поділились  практичним досвідом оприлюднення даних та публічної інформації в ОТГ, а також отримали відповіді на запитання від експертів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *