Торік 16 вінничанам надано статус «особи, що потерпіла від торгівлі людьми»

Новини Вінниці

За період з 2012 по 2018 роки у Вінницькій області статус «особи, що потерпіла від торгівлі людьми» отримали 58 вінничан, з них 23 жінки і 35 чоловіків. Серед видів експлуатації домінує трудова, хоча зафіксовані випадки сексуальної вимушеної діяльності, а також жебрацтво, продаж дитини та вилучення органів. Якщо говорити за країнами призначення, то найбільше – 24 особи експлуатувалися у Російській федерації, 9 – в Україні, а решта в різних країнах світу. Люди потрапляють у пастки через свою необізнаність та бажання підзаробити грошей за кордоном, каже відповідальна особа у Вінницькій області за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, Любов Никодим

  • За даними СБУ, 4 % від загальної кількості заробітчан, які приїздять за кордон на роботу, стають жертвами торгівлі людьми. При чому у пастку потрапляють різні люди, зокрема й освідченні люди. Був випадок, коли вінничан, який має три вищі освіти, в тому числі і юридичну, кілька місяці безоплатно працював на пана, – розповідає Любов Никодим. – За минулий рік ми надали статус «особи, що потерпіла від торгівлі людьми» 16 вінничанам. Жоден заявник не отримав відмови, це свідчить про те, що робота налагоджена, хоча процедура не легка і не проста. Але зважаючи на те, що торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини, треба об’єднувати зусилля органів влади та неурядових громадських організацій, журналістів, аби це явище не поширювалося у Вінницькій області та Україні загалом.

За даними Тіньового звіті щодо виконання Міжнародного пакту про громадські та політичні права, за 2012 по 2018 роки в Україні понад 500 осіб було офіційно визнано жертвами торгівлі людьми. Офіційно визнано жертвами торгівлі людьми, з яких 221 жінка, 267 чоловіків, 54 дитини. 300 осіб постраждало від трудової експлуатації, 131 – сексуальної експлуатації, 8 – змішаної експлуатації, у 10 осіб вилучено органи, 50 осіб втягнено до жебракування, 10 дітей продано, 1 особа постраждала від сурогатного материнства, 32 особи втягнено у злочинну діяльність. Найбільш вірогідними країнами призначення для торгівлі людьми є Росія – 144, Польща – 35, Туреччина – 17, Чехія – 6, Італія, Іспанія та Білорусь – по 5 випадків кожна. За даними дослідження, проведеного на замовлення Міжнародної організації з міграції, понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі.

Олеся ШУТКЕВИЧ

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *