Нардеп Марія Іонова у Вінниці: «Дуже сподіваюсь, що новообраний Президент підпише План дій щодо членства в НАТО»

Новини Вінниці

В. о. голови Комітету Верховної Ради України з питань євроінтеграції Марія Іонова 26 березня завітала до Вінниці. На зустрічі зі студентам Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ парламентарка розповідала про євроінтеграцію України, історію й виклики цього процесу.  

Серед змін всередині країни, що безпосередньо пов’язані з євроінтеграційними процесами, Марія Іонова називає створення антикорупційних інституцій та процес дерегуляції – 116 послуг в Україні надається вже в електронному режимі. Щороку нарощується економічне співробітництво з країнами ЄС, таким чином піднімається рівень виробництва в Україні. Українські виробники через ЄС виходять на ринки третіх країн. Вітають у Євросоюзі також наш процес децентралізації та реформу місцевого самоврядування.

  • У нас вперше за часи незалежності центральна влада передала кошти в регіони. І ви вже самі як відповідальні громадяни, можете вирішувати, як їх використовувати, можете контролювати своїх місцевих депутатів. Коли ви контролюєте видатки влади – це також євроінтеграція. Петро Порошенко зробив те на що не наважувалися попередні Президент – поділився владою з регіонами,  – каже Марія Іонова.

За її словами, усі світові фінансові інституції вітали Україну, коли була в нас очищена банківська система:

  • У 2018 році вперше українська банківська система увійшла в прибуток. Україна вперше, попри фінансові труднощі та війну, більше ніж за 20 років віддала борг Міжнародному валютному фонду. Тобто ми підтвердили, що Україна є надійним партнером і вона здатна виконувати свої зобов’язання.

Бажання жити за принципами європейської демократії зумовило в Україні також судову та медичну реформи, а українське військо за час президенства Петра Порошенка суттєво наблизилось до стандартів ЄС та НАТО і потрапило у десятку найбільш боєздатних у Європі.

  • У нашій армії дуже багато чого змінилось, ми рухаємось до стандартів НАТО і я дуже сподіваюсь, що новообраний Президент підпише План дій щодо членства в НАТО, бо позаблоковий статус показав, що Україна – незахищена і ми маємо бути під цією спільною «парасолькою» безпеки, – зазначила Марія Іонова.

За її словами, українці мають зберегти курс на євроінтеграцію, не допустити згортання цього процесу, а для цього потрібно зробити відповідальний вибір 31 березня.

  • Євроінтеграційний курс у нас, до речі, за наполяганням Петра Порошенка, закріплений в Конституції, але він дуже важко нам дається. Це шлях не на 4-5 років, це довгий шлях. І ми всі маємо докладати зусиль, щоб крок за кроком наша країна ставала набагато кращою, щоб не пройшли дарма смерті наших воїнів, які досі гинуть, але тримають східний фронт, – наголосила Марія Іонова, пояснюючи, що майбутнє залежить від вибору президента, саме того, який заявляє про проєвропейський шлях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *