Монетизовані субсидії «відбиратимуть» через борги, – директор «Вінницягаз Збут»

Новини Вінниці

Платіжки вінничан за спожитий газ більше не міститимуть субсидій, адже з 1 березня Україна розпочала перехід до монетизації цієї пільги. Це означає, що відтепер отримувачам державної допомоги на сплату «комуналки» видають кошти «на руки». Про нюанси, пов’язані зі зміною «пільгової» системи, розповів директор ТОВ «Вінницягаз Збут» Василь Сопільник.

Як отримати монетизовану субсидію?

Як пояснив пан Сопільник, громадяни, які оформили житлові субсидії у 2018 році, відтепер отримуватимуть допомогу на картку «Ощадбанку». В свою чергу субсидіантам-пенсіонерам гроші надходитимуть разом із пенсією на картку або готівкою через пошту.

  • Отримувачі субсидій, які не є пенсіонерами, для зручності можуть пройти онлайн-реєстрацію на сайті «Ощадбанку» і обрати для себе банківське відділення і зручний час для одержання картки, – сказав директор

Субсидію «відбиратимуть» за борги

Споживачі мають самостійно сплачувати за спожитий газ до 10 числа кожного місяця, або впродовж п’яти днів з монету отримання рахунку.

Швидко і зручно це можна зробити п’ятьма способами:

  • Через Особистий кабінет споживача на сайті 104.uа
  • За допомогою паблік акаунта 7104ua у Viber
  • Через платіжні сервіси Ipay.ua, Portmone, EasyPay та інші
  • У банківській касі, відділеннях Укрпошти або через поштаря
  • Через термінали самообслуговування

Директор «Вінницягаз Збут» наголошує: у споживачів, що мають прострочену заборгованість, будуть «відбирати» субсидії без права їх поновити. Усі, хто не «закриє» заборгованість за поточний опалювальний сезон, більше субсидій не отримають.

  • Громадянам слід бути пильними, адже після отримання монетизованої субсидії необхідно в найкоротший термін розрахуватись за послугу. Усім, хто по завершенні опалювального сезону матиме заборгованість більшу, ніж 340 гривень, субсидії будуть скасовані, – сказав він

При цьому, заспокоїв пан Сопільник, по відношенню до пенсіонерів, які отримують пенсії після 10 числа кожного місяця, і не можуть вчасно сплатити за спожитий газ, жодні штрафні санкції застосовуватись не будуть.

Ризики та перспективи

На думку Василя сопільника, «монетизовані» субсидії несуть у собі приховану загрозу, адже люди можуть витратити призначені для сплати «комуналки» гроші на інші потреби, що в підсумку виллється у заборгованість.

Проте, є і позитив – тепер громадяни мають грошовий стимул заощаджувати енергоресурси. Віднині всі «субсидійні» кошти, які вдасться зекономити, залишатимуться в них на руках.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *