У Вінниці виготовили схему-макет ставки «Вервольф» у 3D-форматі

Новини Вінниці

Попри те, що на території «Вервольфу» розміщені інформаційні таблиці, стенди, діє музейна експозиція, відвідувачі щоразу ставлять безліч запитань екскурсоводам, цікавлячись, а як, власне, виглядала ставка Гітлера. З архівних документів відомо, що вона займала велику територію — до трьох кілометрів завдовжки і 300 метрів завширшки. Містила 81 дерев’яний будинок, казарми, кулеметні гнізда та пости охорони. Але жодного об’єкта, окрім басейна, до наших днів не збереглося, адже, відступаючи, німці висадили ставку в повітря, залишивши від неї лише руїни і шматки фундаменту. Відтворити її головну — «генеральську частину» — спробували ІТ-спеціалісти громадської організації «Центр візуальних проектів». Вони створили масштабний макет історичного об’єкта, який  як подарунок вже передали історико-меморіальному комплексу пам’яті жертв нацизму. Музейники обіцяють презентувати його громадськості до 20 березня — Дня визволення Вінниччини від окупантів.

  • 3D-макет розміром у 2,5 метра на 1,2 метра, 600 дерев, 30 об’єктів і 5 місяців роботи у вільний від основної діяльності час — такий кількість результат нашого проекту, який ми виготовили на замовлення Вінницького краєзнавчого музею. Його головна функція наочно відтворити головну територію ставки для відвідувачів музею, показати, що і де було розташовано, — розповідає його автор, керівник «Центру візуальних проектів» Дмитро ВЕТОШКІН. — Ландшафт відтворено у масштабі 1 до 500, а споруди і об’єкти 1 до 250. Це зроблено спеціально, щоб поліпшити візуальне враження від об’єкта. Відвідувачі зможуть легко розгледіти головні об’єкти ставки — казарми, два бункери, будинок Гітлера, готель, будинок для генералів, навіть перукарня з сауною представлені, а також недобудований кінотеатр, басейн та капличка. До речі, про неї в одних документах згадується, а в інших не йдеться. Тобто ми не намагалися відновити історичну правду, наша задача була створити схему-макет, щоб туристи могли зрозуміти масштабність цього об’єкта і його концептуальне використання за часів ІІ Світової війни.

Головна проблема, з якою зіткнулися ІТшники при відтворенні ставки, відсутність технічної документації та будь-яких креслень. Під руками було два десятка фотографій із фондів Вінницького обласного краєзнавчого музею, архівні документи, книги-дослідження (але вони давали різні описи приміщень) та довідковий матеріал. Окрім цього, як каже Дмитро Ветошкін, для приблизного відновлення розташування об’єктів Вінницький обласний краєзнавчий музей замовив топозйомку. Вона дозволила виявити залишки фундаменту об’єктів, а відтак правильно розташувати їх на макеті.

  • Завдяки вцілілим фрагментам фундаменту ми маємо певне уявлення щодо розташування споруд основної частини, на ній і зосередилися. Усі об’єкти проходили процедуру узгодження з фахівцями. Рішення ухвалювали по кожному будинку. Увесь контент, тобто використані документи, були надані краєзнавчим музеєм, ми виконували суто технічну роботу, — уточнює автор. — Більше того проект меценатський, тобто жодної копійки бюджетних грошей на його виготовлення не пішло. Схема-макет створена за підтримки Дениса Глінчевського, підприємця вінницького походження, який успішно розвиває проекти в галузі фінтех, 3D моделювання та інших інноваційних технологіях. Загальний кошторис проекту склав 60 тисяч гривень.

Наразі музейники визначають місце для розташування нового масштабного експоната, який вже знаходиться у музейному павільйоні. На часі — виготовлення основи під нього, розробка скляного куполу, щоб макет мимоволі не був пошкоджений відвідувачами, також планується виготовлення інформаційних двомовних табличок з текстівками, тобто підписами-вказівниками для кожного будиночка. Як каже завідувач історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму Сергій ГАРЕНИК, офіційно представити схему-макет планують до дня визволення Вінниччини від німецько-фашистських загарбників. На презентацію мають приїхати дослідники «Вервольфу», зокрема відомий історик Мартін Богарт із Бельгії.

  • Ставка «Гітлера» досі залишає багато запитань, які потребують відповіді. Провівши велику документальну і технічну роботу, ми нарешті отримали схему цього комплексу, наближену до реальності. Тепер можемо наочно показати людям, де і який будинок стояв, куди сідали поштові літаки, скільки було бункерів, тобто як жила і діяла ставка «Вервольф», — коментує Сергій Гареник. — На поточний рік плануємо відкрити нові туристичні об’єкти та створити доповнену віртуальну реальність. Зараз працюємо зі спеціалістами, які запропонують загальну концепцію цього проекту і окреслять сучасні технології доповненої віртуальної реальності, які можна було б застосувати на ставці Гітлера. Тобто презентація макета — це початок низки проектів, які ми запланували реалізувати задля розвитку «Вервольфу» як туристичної локації.

Зараз історико-меморіальний комплекс пам’яті жертв нацизму складається із двох територій: самої ставки і братської могили військовополонених, які її будували. Екскурсійний маршрут розпочинається з музейної експозиції і курсує між інформаційними стендами, що розповідають про жахи окупації, мужній спротив місцевого населення, історію створення «Вервольфу», визволення Вінниччини й відповідно останньою зупинкою є Нюрнберзький процес. Але руїни і залишки колишніх об’єктів не дають повного уявлення: якою ж була таємнича резиденція Гітлера. Тому музейники сподіваються, що нова масштабна схема-макет  стане змістовним початком для екскурсії, а сучасні технології з доповненої віртуальної реальності дозволять збільшити потік туристів.

Олеся ШУТКЕВИЧ

Фото Центру візуальних проектів

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *