Молодь Брацлавської ОТГ долучилася до Всеукраїнського уроку з медіаграмотності

Новини Вінниці

Минулої п`ятниці, 1 березня,   в Україні пройшла онлайн акція  – Всеукраїнський урок із перевірки фактів «Не віррр-перевіррр!».

Ініціатором  навчального флешмобу  в рамках проекту «Вивчай та розрізняй» стала міжнародна організація IREX  за підтримки Посольства США в Україні та Посольства Великої Британії в Україні , серед партнерів – Асоціація бібліотек України.

Як повідомляє Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за сприяння Програми «ULEAD  з Європою» та Мінергіону України, до акції долучилась молодіжна спільнота Брацлавської ОТГ.  Координатором  уроку для громади  стала Вероніка Мельник – спеціаліст відділу Брацлавської селищної ради.

  • За правилами  Всеукраїнського навчального заходу  можна було  особисто взяти участь в онлайн трансляції  уроку в соціальній мережі, або стати координатором та провести його для спільноти людей.  У Брацлавській ОТГ є активна молодіжна група  –  разом ми проводимо акції, флешмоби, фестивалі, тож вирішили провести  спільне заняття.  Протягом 60 хвилин ми вчились  відокремлювати факти від суджень, помічати коли нами хочуть зманіпулювати, вимикати емоції та приймати рішення, зберігаючи «холодну голову». Для нас це корисно, адже нещодавно ми ініціювали створення молодіжного креативного простору і будемо активно працювати  в  інформаційному полі та соціальних мережах, відтак – варто бути обізнаними, – повідомила Вероніка Мельник.

В Україні фактчекінгом займаються  – StopFake, VoxUkraine, FactCheck  та «Слово і Діло». Це профільні  експертні організації, які знаходять і класифікують первинні дані, залучають до роботи  галузевих  фахівців,  перевіряють, контролюють і оцінюють інформацію.

 Організатори акції  переконані, що фактчекінг стає все більш актуальним  для громадян, адже інформаційний простір заполонила реклама, агітація, гасла та новини різного гатунку. Тож перевірка фактів і тверджень на повноту, достовірність  та наявність маніпуляцій необхідна не лише для захису суспільства від брехні, а й допомагає виховувати  у людей критичне мислення  та відповідальність.  Кожен громадянин має володіти базовими  елементами фактчекінгу та  вміти розрізняти правдиву інформацію від фейків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *