Вчені знайшли рештки стародавнього пращура горобців

Новини Світу

Вчені знайшли рештки стародавньої пташки, яким 52 мільйони років. Вважається, що це найстарший з відомих предків горобців і вільшанок.

Подібні рештки знаходили також дослідники у Німеччині. Але тій знахідці було 47 мільйонів років. Втім, обидві пташки належать до ряду горобцеподібних. Вони жили в першій половині Еоценового періоду, який тривав 48-54 мільйони років тому, пише Newsweek.

Вчені переконані, що знайдені істоти – найбільш ранні представники горобцеподібних, які зараз стали досить поширеними. Всього у світі існує 6 тисяч видів ряду. Але без скам’янілих решток було важко сказати щось про крилатих предків горобців, вільшанок, зябликів і ворон.

  • Знайдена особина, якій 52 мільйони років, – найдревніший відомий представник горобцеподібних. Це дивовижно, тому що зараз цей ряд об’єднує більшу частину видів птахів. Однак, у стародавні часи вони були дуже рідкісними у давні часи, – прокоментував співавтор дослідження і куратор Чиказького музею природознавчого музею доктор Ленс Гранде.
  • Знайти повний скелет з пір’ям – це як виграти в лотерею, – сказав інший співавтор дослідження доктор Деніел Ксепка.

Пташка, скам’янілі рештки якої знайшли у штаті Вайомінг, називається Eofringillirostrum boudreauxi. Її знайшли неподалік озера Фоссіл за 25 кілометрів від міста Кеммерер. На думку вчених, місце може підказати, чим стародавня пташка харчувалася. Будова її скелету вказує, що вона могла живитися дрібним і твердим зерном. Однак, не виключено що стародавні птахи також їли комах, рибу і, можливо, дрібних ящірок.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *