У Швеції вчені вперше підключили протез руки до нервів людини (відео)

Відео Новини Світу

Шведські вчені вперше підключили протез руки безпосередньо до нервів жінки, дозволяючи їй рухати пальцями за допомогою свого розуму і навіть відчувати тактильні відчуття. Про це повідомляє Naked-science.

Дослідники з Технологічного університету Чалмерса (Гетеборг, Швеція) та біотехнологічної фірми Integrum AB створили протезну руку в рамках амбітної європейської дослідницької програми з протезування кінцівок DeTOP.

Хірурги прикріпили протез до двох кісток передпліччя (променевої і ліктьової) жінки з допомогою титанових імплантатів і підключили 16 електродів безпосередньо до її нервів і м’язів, що дозволило їй контролювати руку за допомогою думок і задіяти її, щоб зав’язувати шнурки і набирати текст на клавіатурі. Це перший клінічно життєздатний, спритний і чутливий протез руки, придатний для використання в реальному житті.

На відеоролику видно, як жінка використовує імплантат для маніпулювання віртуальною рукою на екрані комп’ютера, тобто ще до того, як був встановлений сам фізичний протез. 

Звичайні протези рук спираються на електроди, які подають обмежені і ненадійні сигнали, що дозволяють контролювати тільки пару грубих рухів, наприклад, стискання долоні в кулак.

Сучасні протези рук також мають обмежений сенсорний зворотний зв’язок. Вони не забезпечують тактильні або кінестетичні відчуття, тому людина при використанні протеза може покладатися тільки на зір.

Вживлюючи електроди у нерви, дослідники можуть електрично стимулювати ці нерви, що призводить до того, що пацієнт сприймає відчуття, що виникають в протезі.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *