На Вінниччині більшає пацієнтів, хворих на рак у четвертій стадії, – Володимир Шамрай

Новини Вінниці

У І півріччі 2017 року рак на пізніх стадіях було діагностовано в 3,5 % хворих, за аналогічний період 2018 року кількість пацієнтів цієї категорії зросла до 6,6 %. Пухлини всіх локалізації на ІV стадії протягом шести місяців минулого року було виявлено у 12,5 % онкохворих вінничан, цього року – вже у 16,6 %. Про ситуацію із зростанням кількості пацієнтів, у яких діагностується рак на пізніх стадіях, повідомив на своїй сторінці у Facebook головний лікар Подільського регіонального центру онкології Володимир Шамрай. Каже, що головна причина у тому, що МОЗ своїм наказом скасувало диспансерний нагляд. А проводити скринінгові дослідження лікарів не зобов’язали.

«З середини поточного року Україна мала б перейти на модель регулярних скринінгових оглядів по групах ризику, за прикладом цивілізованих країн світу. Але на жаль, за роки незалежності в нашій державі не створена жодна функціонуюча скринінгова програма, – відзначає Володимир Шамрай. – У Вінницькій області на кінець 2017-го на диспансерному нагляді перебувало 170 тисяч осіб з передраковою патологією. Вже нині спостерігається тенденція, яка викликає занепокоєння, адже кількість пацієнтів із занедбаними випадками почала зростати. Щоб покращити ситуацію, допоки реально не запрацюють скринінгові програми, необхідно повернути форму диспансерного нагляду».

За даними департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА, щорічно біля 2,5 тисяч мешканців Вінниччини потребують паліативної допомоги. Понад 400 осіб з них – це пацієнти з онкологічною патологією. В області паліативну допомогу надають лише два окремі відділення: одне – на базі міської клінічної лікарні № 3, розраховане на 30 ліжок, друге у складі лікарні в селі Уланів Хмільницького району, на 10 ліжок. Крім того, ліжка для паліативних хворих передбачені ще в кількох медичних закладах області, але їх одиниці.

«Відповідно до європейських розрахунків, за умов, коли в країні приділяється достатньо уваги онкологічній службі й не багато занедбаних випадків раку (чого в Україні немає), щоб адекватно надавати хоспісну і паліативну допомогу достатньо 10 ліжок на 100 тисяч населення. Тобто для Вінницької області, щоби вирішити проблему, необхідно створити кілька відділень, де функціонуватиме хоча б 160 ліжок», – резюмує Шамрай.

За оцінками експертів ВООЗ, останніми роками щорічно у світі паліативної допомоги потребують 40 млн осіб, майже 80 % з них проживають у країнах з низьким і середнім рівнем доходу, до яких відноситься і Україна.

Олеся Шуткевич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *