«Олімпійське перемир’я» та Глобальний саміт миру у Швейцарії. Хто та як пропонує завершити війну в Україні

Новини Вінниці Новини України

У швейцарському місті Люцерн 15–16 червня має відбутися перший Глобальний саміт миру. Очікується участь лідерів із 80–100 країн. Головна мета — знайти шлях до справедливого завершення війни росії проти України. Тим часом французький президент Емманюель Макрон сподівається, що на час проведення літніх Олімпійських ігор у Парижі, які відбудуться у липні-серпні 2024 року, вдасться встановити бодай тимчасове перемир’я. 

Які умови для України передбачають ці ініціативи, чи здатні вони досягти успіху та хто виступатиме гарантом безпеки — дізнавалося hromadske.

Хто ініціював Глобальний саміт миру?

Подію скликала сама Україна. Цього лютого під час виступу на форумі «Україна. Рік 2024» президент Володимир Зеленський наголосив: «Ми не хочемо, щоб нам нав’язували будь-які формати перемовин, будь-які “формули миру” країн, які сьогодні не тут, не у війні. Дуже важливо, щоб ініціатива виходила тільки від України».

А ще в січні Швейцарія погодилася прийняти з’їзд у себе. Президентка країни Віола Амгерд висловила надію, що на цій конференції вдасться затвердити «все, чого вже вдалося досягнути» раніше на зустрічах з обговорення «формули миру». Організаційну роль виконуватиме Федеральний департамент закордонних справ Швейцарії. 

А що пропонує Україна?

Глобальному саміту миру передували зустрічі з обговорення «формули миру», яку Володимир Зеленський презентував ще у листопаді 2022 року на саміті лідерів «Великої двадцятки».

«Формула» складається з 10 кроків, що покликані відновити мир та територіальну цілісність України:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Це офіційна позиція України щодо того, як справедливо завершити війну. Президент і його команда неодноразово стверджували, що Україна не погодиться на жодну форму замороженого конфлікту чи територіальні втрати.

Уже провели чотири зустрічі з обговорення «формули миру» на рівні радників глав держав — остання відбулася в січні цього року під час Міжнародного економічного форуму у швейцарському місті Давос. У події взяли участь представники 81 країни та міжнародної організації. Це більше, ніж було на подібному заході на Мальті в жовтні 2023 року, але менше, ніж попередньо планують бути в Люцерні в червні 2024-го.

Під час кожної зустрічі радники лідерів держав опрацьовували окремі пункти для встановлення миру. Так, у Давосі розглянули виведення російських військ, відновлення справедливості, екологічну безпеку, недопущення ескалації та повторення війни, а також підтвердження її закінчення.

Керівник українського Офісу президента Андрій Єрмак на зустрічі в Давосі пояснив, що тепер необхідна платформа, яка «зафіксує конкретні частини нашого комплексного плану».

Джерело: hromadske.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *