Перший «Оскар» України за фільм «20 днів у Маріуполі»

Новини Вінниці Новини Світу

Фільм “20 днів у Маріуполі” режисера Мстислава Чернова здобув премію “Оскар” як найкращий повнометражний документальний фільм. Це перший український фільм, який отримав “Оскар”.

На сцену разом із Мстиславом Черновим піднялися фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко, які разом із режисером працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році.

Разом із Черновим нагороди отримали кінопродюсерки Мішель Мізнер та Рені Аронсон-Рат.

Історична перемога: "20 днів у Маріуполі" отримав "Оскар" за найкращий документальний фільм
Мстислав Чернов, Євген Малолєтка, Василіса Степаненко під час отримання премії “Оскар”, Лос-Анджелес, 10 березня 2024. Фото: REUTERS/Mike Blake

“Я вдячний. Але напевно я буду перший режисер на цій сцені, який би хотів не робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти це на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста; щоб росіяни не вбивали десятки тисяч моїх співгромадян України. Я б віддав це, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах. Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле, проти ми всі разом, ви і я, ми зараз серед найталановитіших людей світу. Ми можемо зробити так, щоб історію виправити, щоби правда перемогла. І щоби загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддали своє життя, щоби їх ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, спогади формують історію”, — сказав Чернов.

Історична перемога: "20 днів у Маріуполі" отримав "Оскар" за найкращий документальний фільм
Мстислав Чернов, Євген Малолєтка на церемонії премії “Оскар”, 10 березня 2024 року. Фото: REUTERS/Mike Blake

Що відомо про фільм “20 днів у Маріуполі”

Стрічка “20 днів у Маріуполі” розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року.

Над фільмом працювали режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя — за це усі троє отримали Пулітцерівську премію. Також у 2024 році їм присвоїли Шевченківську премію.

Кіно стало найкасовішим документальним фільмом в Україні минулого року, зібравши 500 тисяч грн тільки за перший вікенд прокату.

Стрічка вже перемогла у номінації “Найкращий документальний фільм” британської кінопремії BAFTA. А Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за “видатні режисерські досягнення в документальному кіно”.

Джерело новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *