Масовий МОР риби на Вінниччині

Новини Вінниці

Вінницькі екологи зʼясовують причину масового мору риби у Південному Бузі поблизу села Степашки Гайсинського району. Розглядають наразі дві версії, розповів Суспільному очільник ГУ Держекоінспекції в області Юрій Дубовий.

Відео та фото із загиблою рибою у себе на Facebook-сторінці 7 вересня опублікувала вінничанка Оксана Писарчук. У дописі жінка зазначила, що тонни риби загинули у річці Південний Буг, і така картина там спостерігається третій день.

Держпродспоживслужба аналіз загиблої риби не проводила, бо ця риба не для споживання. Про це телефоном Суспільному повідомив перший заступник обласного управління Олександр Сорочан.

Ймовірну причину мору риби у Південному Бузі у районі села Степашки озвучили в екоінспекції. За словами її очільника Юрія Дубового, загинути риба, яку прибило до берега біля бази відпочинку технічного вишу, могла через недостатність кисню у воді. Також розглядають ще одну версію.

“За попередньою інформацією, це не новий мор, а наслідки того, щоб був два тижні тому. Течією цю рибу сюди прибило. Це може також пов’язано з температурним режимом”, – сказав Юрій Дубовий.

Тоді аналізи води засвідчили, що вміст розчиненого кисню у 1,6 раза був нижче від норми. Результати проб води, які екоінспекція відібрала 7 вересня, будуть відомі за п’ять днів, сказав Дубовий.

Голова Гайсинської райдержадміністрації Людмила Головашич на Facebook-сторінці написала, що подібна ситуація сталася п’ять років тому. Брак кисню називає “єдиною перевіреною і підтвердженою версією” загибелі риби. А ще, каже, як “людина з освітою еколога” радить провести оновлення і очищення джерел та приток Південного Бугу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *