Вінницький фінансист: продуктові картки – підкуп виборців, що коштуватиме 5% держбюджету

Відео Новини Вінниці Топ

Запровадження соціальних карток на продукти спрямоване виключно на підкуп виборців, на який ще й не має коштів у бюджеті. Таку оцінку ідеї, яку всерйоз розглядають в Офісі Президента, дав вінницький фінансист Дмитро Дідковський.

Експерт стверджує: ініціатива запровадження талонів вдарить по середньому класу — по основних платниках податків. Представникам середнього класу працездатного населення ніхто нічого не компенсує доти, доки ті не стануть незахищеними верствами населення.

Крім того, гарантій, що система видачі карток буде прозорою, ніхто не дає, а у такому разі корупція неминуча. Проте талони на продукти – чудовий варіант підкупу виборців, які не сильно замислюються, що віддають навзаєм.

«Мета влади – не захист малозабезпечених верств населення, не забезпечення економічної безпеки держави. Це тривіальний підкуп виборців – той самий кілограм гречки, який роздавали ще при Януковичі і раніше. Це той самий підкуп, який не дозволяє притомній частині населення обрати таку владу, яка буде опікуватись зростанням нашої держави», – переконаний Дмитро Дідковський.

За планами Офісу Президента, продуктові картки надаватимуть малозабезпеченим громадянам.  Фінансист підрахував: якщо взяти до уваги реальні доходи населення України, то вийде, що на продуктові картки претендуватимуть 24 мільйони осіб. 

«В Офісі Президента кажуть, що картки будуть призначені для малозабезпечених верств населення. Малозабезпечені – це ті, хто стоять нижче середнього класу. Середній клас – це ті, хто витрачає на харчі менше 50% свого сукупного доходу. Згідно із соціологічними дослідженнями, 65% населення України витрачає на їжу більше половини доходів,  тобто,  знаходяться нижче середнього класу за європейськими нормами», – каже Дідковський.

Якщо ж відштовхуватись від прожиткового мінімуму, який складає  2 500 гривень на місяць, то обсяг річної допомоги на одного громадянина має становити 30 000 гривень. Відтак, стверджує Дмитро Дідковський, загальний обсяг видатків на реалізацію «карткової» програми становитиме не менше 70 мільярдів гривень, або 5% держбюджету.

«Таких видатків не передбачено у бюджеті, а 5% – це дуже багато. Навіть якщо серед претендентів на картки будуть лише пенсіонери, все одно, видатки дуже великі», – резюмує фахівець.

Детальніше – у відеоблозі Дмитра Дідковського на YouTube-каналі Вінниця.NOW.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *