«Погано прихована агітація у школах»: першокласникам Липовця роздавали брендовані подарунки

Відео Новини Вінниці Топ

Під час святкових «першовересневих» лінійок у школах Липовецької громади учням роздавали подарунки від ПрАТ «Зернопродукт МХП». Директором місцевої філії підприємства є потенційний кандидат на посаду голови громади Віктор Бичков. Одну зі шкіл він відвідав особисто. У місцевому управлінні освіти жодних порушень у таких діях політика та керованого ним підприємства не вбачають.

На святі першого дзвоника у школах №2 та №3 Липовецької громади першокласникам роздавали подарунки від ПрАТ «Зернопродукт МХП». До подарункового набору входили брендовані сині наплічники для спортивної форми зі шкільним приладдям у середині. На роздачу презентів у навчальному закладі звернув увагу кореспондент «Вінниця.ОК», який робив репортаж з лінійки у школі №3.

Особливу увагу нашого видання привернув той факт, що директор Липовецького філіалу «Зернопродукту» Віктор Бичков є депутатом міської ради та потенційним кандидатом на вакантну посаду голови громади (колишній голова Микола Грушко з посади пішов). Відтак, у діях підприємства та його керівника вбачаються ознаки політичної агітації у навчальному закладі.

Подарунки першокласники школи №3 отримали з рук начальниці управління освіти, культури, молоді та спорту Липовецької міської ради Олесі Білозерової.

Наш кореспондент поцікавився, чи не вважає посадовиця подібні акції незаконними. Відповідь була заперечною.   

«Я була трохи не готова до цієї ситуації, коли вручали подарунки, але кожен має право на певну благодійну допомогу, допомогти школі», – відповіла Олеся Білозерова.

За кілька годин небайдужі мешканці Липовця анонімно надали «Вінниця.ОК» відео та фото зі школи №2. Туди із подарунками прибув особисто Віктор Бичков.

«Я сьогодні маю почесну місію вручити нашим першачкам подарунки від «Зернопродукту». Дай бог, щоб вони приносили свій внесок у зміцнення знань і навчальних здобутків наших першачків», – звернувся він до учасників свята.

Громадянин, що надіслали нам фото та відео каже, що вважають подібні дії недопустимими.

«У нас в громаді менше ніж за два місяці обиратимуть голову, Віктор Бичков – один з очевидних кандидатів. Що це, як не погано прихована політична агітація у закладах освіти? Так, подарунки роздані під брендом «Зернопродукту», але у Липовці кожен знає: МХП – це Бичков, а Бичков – це МХП. Ми не хочемо, щоб політики піарились за рахунок наших дітей! Тим більше, що це протизаконно! Вже не кажучи про те, що цей факт можна сприймати як підкуп виборців – батьків першокласників», – розповів нам телефоном співрозмовник.  

Мешканець Липовця додає: подібні акції – один із методів політичної агітації від кандидатів, пов’язаних з МХП.

«Від МХП постійно роздають «гречку» перед будь-якими виборами. То піца, то заморожена курятина, то якісь інші образливі для громадян подачки. Ця продукція часто ще й не свіжа і викликає розлади шлунку в тих, хто купляється на «халяву», але то вже зовсім інше питання…», – говорить він.   

Додамо, що 31 жовтня у Липовецькій громаді відбудуться  позачергові вибори голови громади. Віктор Бичков брав участь у попередніх виборах, що відбулись у жовтні 2020 року, і, з великою вірогідністю, знову візьме участь у виборчих перегонах.

Колишній міський голова Микола Грушко був обраний за списками «Української стратегії Гройсмана», але вже за два місяці добровільно покинув посаду.  

До слова, згідно зі ст. 31 закону «Про освіту» політичні партії та діячі не мають права втручатися в освітню діяльність навчальних закладів. Відповідно до статті 160 ККУ за підкуп виборців передбачене покарання від виправних робіт до позбавлення волі строком до семи років.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *