Кандидати, партії, «ошукані» виборці : інтриги дострокових виборів у Липовці

Новини Вінниці Статті Топ

Поки на більшій частині території України триває тихе політичне міжсезоння, на Вінниччині готується до виборів Липовецька громада. Позачергові вибори міського голови відбудуться тут 31 жовтня, але вже зараз можна побачити активну роботу деяких політичних сил та активістів.

Головна ж інтрига цих виборів полягає навіть не у прізвищі майбутнього переможця, а у тому, чи зможе «Українська стратегії Гройсмана» – партія-тріумфатор минулорічних місцевих виборів на Вінниччині, повернути назад свою репутацію у місті, де «їхній» міський голова залишив посаду за власним бажанням. Після такого удару шанси команди екс-прем’єра знову перемогти у Липовці виглядають примарно, бо ж виборці резонно задаються питанням: а чи не «зрадять» їх «стратеги» знову?

ЧОМУ ВІДБУДУТЬСЯ ВИБОРИ?

Історія цих позачергових виборів почалась ще у 2020 році, коли головою Липовецької ОТГ вдруге обрали Миколу Грушка.

Міський голова Липовця Микола Грушко склав повноваження
Микола Грушко

Чинний на той час міський голова балотувався за списками «Української стратегії Гройсмана». Тоді за нього проголосувало майже 29% виборців, він перегнав свого найближчого переслідувача – Віктора Бичкова від політичної партії «Батьківщина», – всього на 193 голоси. Молодий політик Василь Авраменко, який висувався від «Європейської Солідарності», тоді відстав від нього майже на 1 000 голосів, проте з тих пір лише збільшував активність та нарощував електоральну підтримку.

Вже 21 грудня, за неповних два місяці після виборів, Грушко, неочікувано як для апарату, так і для депутатського корпусу, написав заяву про відставку та склав повноваження. Наостанок міський голова сказав, що безпека його сім’ї та стан здоров’я для нього в пріоритеті. Саме за сімейними обставинами він вирішив покинути посаду.

Натепер обов’язки керівника виконує секретар міської ради Олеся Назаренко. Як і екс-голова, вона представляє «Українську стратегію Гройсмана».  

ЯКИХ КАНДИДАТІВ ЧЕКАТИ У СПИСКАХ ВИБОРЦЯМ?

Верховна Рада 2 березня підтримала Постанову «Про призначення позачергових виборів Липовецького міського голови Вінницького району Вінницької області». Вибори призначені на 31 жовтня 2021 року.

Наразі політичні сили починають активізуватися та готуватися до передвиборчої кампанії, адже ці вибори мають показати наявну ситуацію з рейтингами та рівнем підтримки політиків і політичних партій. 

Один із активістів політичної партії «Європейської Солідарності», – той самий Василь Авраменко, що посів третє місце на минулих виборах, проявляє чи не найбільшу активність на політичному полі. 

Василь Авраменко

Авраменко – учасник російсько-української війни у 2015-2016 роках. Є директором Липовецької ЗОШ №1 імені Василя Липківського, а також засновником одного з найкращих спортивних клубів області «Оріон», де також займаються патріотичним вихованням молоді.

Поки що важко говорити про інших можливих кандидатів на посаду голови міста, але можна припустити, що ВО «Батьківщина» також буде висувати претендента. Можливо це навіть буде Віктор Бичков, який, нагадаємо, зайняв друге місце на минулих виборах.

Віктор Бичков

За свою кар’єру Бичков працював головою колгоспу в селі Скитка, начальником управління сільського господарства Липовецької райдержадміністрації та заступником голови РДА. У 2009-2011 роках обіймав посаду начальника управління АПК Липовецької РДА, наразі працює у структурі МХП.

Скоріш за все, буде висувати свого кандидата на ці вибори і «Українська стратегія», хоча про конкретних людей говорити важко. Раптовий відхід Грушка від справ підкосив довіру до партії Гройсмана серед місцевого населення, тож на перемогу її представник навряд чи зможе розраховувати.  

ХТО НАРАЗІ ПРОЯВЛЯЄ НАЙБІЛЬШУ АКТИВНІСТЬ?

Саме «ЄС», «Батьківщина» та «УСГ» вважаються основними претендентами на перемогу на виборах у Липовці.

Втім, партії Тимошенко та Гройсмана поки що активності не проявляють, а тому до кінця не зрозуміло, яких кандидатів ми побачимо у списках на майбутніх виборах. Водночас Василь Авраменко, якого міцно пов’язують з «Європейською Солідарністю», вочевидь, планує зайняти позицію вище, ніж на минулих виборах.

Не без допомоги Авраменка у травні вдалося зберегти школу у Попівці (село, що входить до громади). Навчальний заклад планували закрити, однак в підсумку зусиллями батьків учнів, колективу школи та місцевої влади він був врятований. З наступного навчального року він стане структурним підрозділом Липовецької школи №1. Посприяв цьому і Авраменко, як директор першої школи.  

До того ж, Василь Авраменко регулярно бере участь у місцевих форумах. На нещодавньому такому заході «Ефективна громада» ймовірний кандидат показав себе з кращого боку: разом з активістами, політиками, меценатами він обговорював основні проблеми Липовецької громади. Учасники розглядали шляхи вирішення проблемних завдань та ідеї втілення низки проєктів, пов’язаних із популяризацією розвитку та громади.

ВИБОРИ ПОКАЖУТЬ

Втім, як відіб’ється на результатах «Української стратегії Гройсмана» той факт, що їхній кандидат Грушко пішов з посади, і чи взагалі гідна тепер партія перемоги – залишається під питанням. Так само, як і не зрозумілою лишається пасивність партії «Батьківщина», «Слуги народу» та інших вагомих політичних сил.

В цілому ж, вибори у Липовці стануть виразником реальних електоральних симпатій мешканців Вінниччини, і в цьому і полягає їхня важливість.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

1 коментар на “Кандидати, партії, «ошукані» виборці : інтриги дострокових виборів у Липовці

  1. Прикро,що має шанс на перемогу тільки той кандидат,якого підтримує сильна,у “фінансовому”розумінні ,партія або організація!У нас час кандидат-самовисуванець може лише перемогти тільки у кіно!У чесній боротьбі(дякувати Богу,що вона існує,а не так,як колись у Союзів:один кандидат і всі ідуть голосувати,або як в диктаторських державах,як от у Росії чи Білорусії) між досвідом та мудрістю поважного віку та молодецьким запалом та ентузіазмом,бажанням швидких перемін на краще, має усе ж таки перемогти молодість,але без зобов’язань перед особами,які мають гроші і думають,що можуть купити все!Українці,поважаймо один одного,світ нас оцінює усіх разом,і багатих,і бідних!Беремо приклад розвитку громад Польщі,Прибалтика,прикро,що ми самі могли б бути для них прикладом,але час втратили!Не втрачаймо його тепер на міжусобні розбірки на радість агресорові!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *