Сім’ю загиблого в авіакатастрофі курсанта з Вінниччини визнали родиною загиблого військовослужбовця

Новини Вінниці Топ

Рідним Максима Хом’ячука – загиблого в авіакатастрофі курсанта з Вінниччини, надали статус родини загиблого військовослужбовця. Таке повідомлення від Уповноваженого Верховної Ради з прав людини отримала мати Максима – Катерина Хом’ячук, передає «Суспільне.Вінниця».

Катерина Хом’ячук каже, що майже рік зверталася до різних інстанцій, але отримувала відмови. Разом з тим, інші 17 родин загиблих курсантів статус членів сім’ї загиблих військовослужбовців отримали.

Зокрема, Катерині Хом’ячук відмовили в отриманні статусу у вінницькому районному управлінні праці і соцзахисту населення. Очільниця відомства Надія Ходацька відмову аргументувала тим, що син жінки Максим Хом’ячук не був у діючій армії.

Відмовили їй і в обласному військкоматі. Фахівчиня установи Альона Янюк зауважила, що такий статус дають лише тоді, якби члени сім’ї перебували на утриманні військовослужбовця Хом’ячука, а так як мама не була на його утриманні — теж відмовили.

За словами юриста Валентина Волинця, права родин загиблих військовослужбовців захищає Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту». Чинність цього Закону поширюється на «сім’ї військовослужбовців, які померли внаслідок поранення, одержаних під час захисту Батьківщини або виконання інших обов’язків військової служби (службових обов’язків)».

До слова, статус члена родини загиблого військовослужбовця передбачає пільги на комунальні послуги та проїзд у транспорті. Також дострокову пенсію за віком — жінки у 50 років, якщо мають страховий стаж не менше 20 років.

Нагадаємо, 25 вересня 2020 року під Чугуєвом у Харківській області розбився військовий літак Ан-26. На борту перебували 27 членів екіпажу: 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних Сил ім. Кожедуба та семеро офіцерів. В авіатрощі вижив лише курсант В’ячеслав Золочевський.

Серед загиблих були курсанти з Вінницької області Роман Корчовський та Максим Хом’ячук.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *