«Слова надії та підтримки»: у Вінниці відбулася акція солідарності з ув’язненим в Криму журналістом (фото)

Новини Вінниці Статті Топ

6 липня близько 18-ї години на Європейській площі Вінниці біля Вежі Артинова відбулася акція «Свободу Владиславу Єсипенку!» на підтримку журналіста проєкту «Крим.Реалії» «Радіо Свобода». На сьогодні за сфабрикованими звинуваченнями український журналіст перебуває в ув’язненні в окупованому Криму. Протягом майже місяця до нього не допускали адвокатів, а під час засідання суду чоловік заявляв про тортури з боку російських спецслужб.  

Відтак, цього дня, паралельно з аналогічною акцією в Києві, вінницькі активісти влаштували акцію на підтримку Владислава. Зокрема, під час акції була озвучена історія не лише його, а й інших політв’язнів, які опинилися в ув’язненні через свою діяльність на території тимчасово окупованого Криму. Вінничанам пропонували написати листи підтримки. Аби українці, які перебувають під постійним тиском російської пропаганди, знали ‒ про них не забули.

«Ця акція присвячена висвітленню сфабрикованих справ на території тимчасово окупованого Криму. Ми сьогодні писатимемо листи підтримки. Писатимуться вони російською мовою, адже в Росії є таке правило, як цензура. Щоб листи були російською мовою, були аполітичні, нейтрального характеру. Лише в такому випадку вони потраплять до політв’язнів. В протилежному випадку вони можуть просто не пройти цензуру. Окрім Вінниці акція також відбувається в Києві. Загалом, організатором акції є Центр прав людини «ZMINA», організація «Крим.SOS», Центр Громадянських Свобод. Ми з ними співпрацюємо, і я зі своєї ініціативи проводжу акцію паралельно з ними», ‒ каже організатор акції «Свободу Владиславу Єсипенку!» у Вінниці Енвер Шерфієв.  

Чоловік зазначає, що український журналіст постраждав виключно через свою діяльність. До того ж, він не перший журналіст, який був ув’язнений в Криму.

«До нього також був заарештований Микола Семена, журналіст «Крим.Реалії», громадські журналісти були заарештовані. Деякі з них минулого року у вересні отримали строки від 14 до 19 років через свою журналістську діяльність. Наша акція спрямована до суспільства. А справа журналістів ‒ висвітлювати дану акцію. В нас мета акції така», ‒ додає активіст.

До акції долучилися і місцеві журналісти. Зокрема, журналістка Софія Копач, яка також писала листа підтримки до політв’язнів, розповіла про історію знайомства з активістом Енвером Шерфієвим. І додала ‒ чоловік сам зазнав у Криму переслідувань з боку окупаційної влади.

«Близько року тому я познайомилася з чудовою людиною, людиною з великим серцем ‒ Енвером, людиною, яка сьогодні це організовує. Ця людина проживає у Вінниці, і мало хто знає, що він сам ‒ біженець з Криму», ‒ розповідає кореспондентка «33-го каналу».

За словами дівчини, активіста переслідують в Криму за його активну соціальну позицію.  

«На сьогоднішній день ця людина змогла себе знайти у Вінниці. Змогла реалізувати себе, і не просто як громадянин, а як громадський діяч. У нас сьогодні скромна така акція. Чому саме я долучилась? Це (Владислав Єсипенко ‒ прим. авт.) мій колега, це журналіст. Тобто, я, як людина, яка свідомо обрала цю професію, і як людина, яка хоче в цій професії працювати, не можу залишитись осторонь, розуміючи, що мій колега ‒ наразі політично ув’язнений…

…Я розумію, що ця акція, ці листи ‒ це не вирішення проблеми, але це те, що ми можемо зробити, ми можемо допомогти, ми можемо вкласти частинку своєї душі в цей невеличкий матеріальчик», ‒ каже журналістка.

За словами голови громадської організації «Ведені серцем» Юлії Щербань, під час акції важливо нагадати населенню, що війна з Росією не закінчується. І важливо, за допомогою листів, нагадати політв’язням, що про них не забули.

«Сьогодні ми прийшли підтримати дану акцію, тому що вважаємо, що важливо не забувати і нагадувати мирному населенню, що в нас йде війна і що в нас, насправді, знущаються, тримають в нелюдських умовах і катують людей, які нічого погано не зробили. Вони страждають за свою позицію, за любов до України, тому що вони відстоюють Крим. Просимо людей не бути байдужими і підтримувати наших політв’язнів. На сьогодні 115 людей ‒ лише ті, кого затримали в Криму. А в нас ще є війна на Сході, там майже 300 затриманих, які підтверджені. Про тих, які не підтверджені, ми, на жаль, не знаємо. І дуже мала робота в цьому напрямку проводиться на сьогоднішній день. Це теж дуже велика проблема», ‒ каже активістка.

За її словами, важливий аспект відіграє цензура в окупованому Криму. Адже навіть лист має бути написаний лише російською мовою. Втім, жінка зазначає ‒ писати листи потрібно, аби людина, яку утримують в ув’язненні, мала підтримку і не зламалася.

«Для людей, які думають «какая разніца», хочу наголосити: в російських тюрмах, де незаконно утримують наших громадян-українців, є цензура. Навіть лист, який має бути написаний, має бути написаний російською мовою. Ні українською, ні татарською туди неможливо відправити лист, бо він до них просто не дійде. Але листи дуже важливі і дуже потрібні. Тому що в таких умовах людина ламається і зневірюється. Дуже прошу людей підтримувати такі акції», ‒ каже голова громадської організації.

Активістка переконана ‒ для політв’язнів важливу ролі відіграє підтримка.

«Дуже важливо, щоб вони знали, що ми про них не забули і що ми вирімо в те, що вони до нас повернуться, і що ми разом з ними. Це дуже важливо», ‒ підкреслює Юлія Щербань.

За словами Енвера Шерфієва, зі 115 затриманих в окупованому Криму громадян близько 80 ‒ кримські татари, з яких 9 ‒ журналісти «Кримської солідарності».

До акції також долучився активіст організації «Основа майбутнього» Давид Пшеничний. Хлопець і раніше брав участь у подібних акціях. Наприклад, минулого року хлопець сам організовував акцію підтримки політв’язнів. Тільки тоді мова йшла про українців, ув’язнених в так званих «ЛНР» та «ДНР». Тепер активіст також вирішив написати слова підтримки для ув’язнених політв’язнів у Криму.

«Я писав трохи про себе, писав слова надії, слова підтримки. Багато я не писав, насправді. Написав, як мене звати, звідки і коротко ‒ чим я займаюсь. Слова підтримки були такими, які, сподіваюсь, дали їм надію. Писав, що в будь-якому випадку ми будемо за них боротись», ‒ каже Давид Пшеничний.

За словами Юлії Щербань, активісти планують розповсюдити ініціативу в соцмережах, аби зібрати якомога більше листів на підтримку як Владислава Єсипенка, так і решти ув’язнених в Криму політв’язнів. Згодом листи будуть надіслані до Криму.

Більше фото з акції можна переглянути нижче

Справа Владислава Єсипенка (за інформацією «Крим.Реалії»)

Владислав Єсипенко – позаштатний журналіст (фрілансер) «Радіо Свобода» (проєкт «Крим.Реалії»), висвітлював соціальну та екологічну проблематику, знімав опитування кримчан. Був затриманий співробітниками ФСБ Росії в Криму 10 березня 2021 року за звинуваченням у збиранні інформації «в інтересах спецслужб України», а також зберіганні в автомобілі «саморобного вибухового пристрою».

Протягом 27 днів до Єсипенка не допускали незалежних адвокатів. Водночас інтерв’ю з ним показав російський державний телеканал «Крым 24»: на відео, опублікованому на сайті каналу, Владислав Єсипенко підтвердив, що знімав на півострові для проєкту «Крим.Реалії», а також сказав, що нібито дублював відзняте відео українським спецслужбам.

На засіданні суду в Сімферополі, куди допустили незалежного адвоката, Владислав Єсипенко заявив про тортури з боку російських спецслужб. Там же Єсипенко відмовився від адвоката за призначенням Віолетти Синєглазової. Суд залишив Єсипенка під вартою до 11 травня 2021 року.

За повідомленням адвоката Олексія Ладіна, співробітники ФСБ Росії «погрожували Єсипенку розправою» після того, як він на суді в Криму звинуватив відомство в тортурах.

Служба зовнішньої розвідки України на інформацію ФСБ про співпрацю Владислава Єсипенка з українськими спецслужбами повідомила «Крим.Реалії», що «не коментує провокації російських спецслужб». Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом затримання й арешту в Криму Владислава Єсипенка.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *