“Злиті вагнерівці”: вінничани вимагатимуть розслідування ймовірної держзради Зеленського

Новини Вінниці Топ

У День Конституції у Вінниці відбудеться мітинг  із вимогою розслідувати ймовірну державну зраду президента Володимира Зеленського. Акція пройде на Майдані Небесної Сотні о 18:00. Як стверджують організатори – місцеві партійці “Демократичної Сокири”, голова держави фактично наговорив на серйозне кримінальне провадження, розкриваючи нові подробиці “справи вагнерівців” в інтерв’ю телеканалу 1+1.  

24 червня на приватному телеканалі «1+1» у телепрограмі «VIP з Наталією Мосійчук» президент України Володимир Зеленський наговорив на 111 статтю ККУ — «Державна зрада». Він з гордістю зізнався, що злив секретну інформацію про перебування російських військових злочинців (т.зв. «вагнерівців») надійному союзнику Путіна, відомому під псевдонімом «останній диктатор Європи» — Олександру Лукашенку”, – йдеться в анонсі заходу 

У “Демсокирі” висловили переконання, що таким чином Зеленський  зізнався у кримінальному правопорушенні, передбаченому 111 статтею Кримінального Кодексу – державній зраді:  

“Наш президент сам, без допитів і катувань, з гордістю сказав, що це він зірвав спільну спецоперацію спецслужб України і спецслужб країн НАТО. І злив її подробиці ворогові. Це мала бути операція задля помсти вбивцям та найуспішніша українська спецоперація в принципі. 

Була б. 

Але Зеленський зрадив державні інтереси України. Він злив ворогові інформацію про те, що ми збираємось напасти. Він злив усе сам у телефонній розмові. І це була найбільш ідіотська явка з повинною. Він власними руками відпустив до Росії військових злочинців, які вбивали громадян України та ЄС, замість того, щоб вони отримали справедливе покарання”. 

Такі дії президента – стверджують організатори протесту, є суттєвим приводом, щоб вийти на вулицю:  

“Ми збираємося на площі Майдан Небесної Сотні у День Конституції — 28 червня, у понеділок, о 18:00. Ми подивимось, скільки нас — тих, хто розуміє, що там, на Банковій, сидить ворог. Тих, хто розуміє, що Зеленський — зрадник. Тих, хто готовий вийти на вулицю і показати, що він — проти. І нехай нас буде багато. Від цього залежить все” 

Відтак, усіх небайдужих запрошують ввечері 28 червня доєднатись до протесту. 

Нагадаємо, раніше фракція «Європейської Солідарності» у Вінницькій обласній раді звернулась до Верховної Ради із вимогою створити Тимчасову слідчу комісію для розслідування «справи вагнерівців».

Що трапилось?

В оприлюдненому 24 червня інтерв’ю телеканалу 1+1 президент Володимир Зеленський визнав факт проведення спецоперації по захопленню російських найманців з ПВК “Вагнера” та зізнався,  що попередив про спецоперацію самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.  

“Коли “вагнерівці” були на території Білорусі, я подзвонив Олександру Григоровичу, попередив його, сказав, що ми готові передати повну інформацію про цих людей”, – заявив президент. 

Що таке «справа вагнерівців?» 

У липні 2020 року у Мінську затримали понад тридцять членів російської приватної військової компанії Вагнера, причетних до бойових дій проти України на Донбасі, а 14 серпня їх видали Росії. Тим часом головний редактор видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов оприлюднив інформацію про зірвану довгопланову спецоперацію США, України та Туреччини по затриманню бойовиків ПВК «Вагнера».  

Як зазначив пан Бутусов, «вагнерівців» навмисно виманили у Мінськ українські спецслужбовці, щоб  потім затримати у Києві під приводом вимушеної посадки літака. За легендою спецоперації, «вагнерівці» направлялися до Венесуели. Щоб виманити бойовиків, міжнародна коаліція спецслужб спеціально працевлаштувала у південноамериканській країні кількох членів угрупування. У Венесуелі вони ніби-то мали придушувати протести проти президента Ніколаса Мадуро.  

За словами Бутусова, спецоперація була зірвана після доповіді в Офіс Президента України. За дзвінком з вищого оточення президента, операцію перевезення бойовиків було відтерміновано на один день через заплановані переговори з Росією, під час яких було намагання уникнути гострих конфронтацій. Після дзвінка, вагнерівців затримала Білорусь і видворила у Росію, таким чином зірвавши дороговартісну плановану операцію.  

Дослідженням «справи вагнерівців» зайнялася міжнародна розслідувальна група «Bellingcat». Один із розслідувачів групи Христо Грозєв заявив, що група «Bellingcat» не лише проводить розслідування у цій справі, але й збирається оприлюднити документальний фільм.У зв’язку зі зйомками цього документального фільму Христо Грозєв прибув 10 березня 2021 року до Києва, де провів низку зустрічей.  

Те, що спецоперація дійсно була, як і той факт, що вона була зірвана Офісом Президента, підтвердив звільнений на момент операції екс-голова ОП Андрій Богдан. Він зазначив, що все написане Бутусовим мало місце і все було навіть гірше.  

Водночас, чинний голова ОП Андрій Єрмак, якого вважають одним із винуватців «вагнергейту»,  називає спецоперацію «детективною історією, вигаданою від самого початку і до кінця».  

Наразі у Верховній Раді зараєстровано постанову про створення Тимчасової слідчої комісії у «справі вагнерівців», але вона досі не ухвалена. На думку народного депутата Володимира Ар’єва, гальмувати створення ТСК по «вагенрівцях» наказав Офіс Президента. 

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *