Вінничани долучилися до історичного з’їзду «Євросолідарності» (відео)*

Відео Новини Вінниці Топ

У Києві відбувся з’їзд «Європейської Солідарності», на якому партійці з усієї країни підбили проміжні підсумки роботи та окреслили задачі на майбутнє. Зокрема, була презентована ЄС-платформа для онлайн-спілкування партійців та депутатів усіх рівнів, а прихильні до партії ветерани війни проти російської агресії оголосили про створення громадської організації. Активними учасниками події стали делегати з Вінницької області.

«Знаковий» з’їзд

З’їзд за участі понад тисячі делегатів з усієї України відбувся 7 червня на території Арт-Заводу «Платформа». Голова Вінницької територіальної організації «ЄС» Андрій Гижко відзначив, що знакова для політичного життя країни подія сталася в історичний день.

Андрій Гижко

«Сьогодні відбувається знакова подія. Вона непересічна багатьма невипадковими, унікальними  збігами. Саме 7 червня 2014 року Петро Олексійович став президентом, за нього у першому турі проголосували 56% виборців. Вони повірили, що саме ця людина зможе змінити країну, зможе відірвати її від радянського минулого, здійснити низку реформ», –  констатував Андрій Гижко.

Куратор «ЄС» на Вінниччині Василь Зернецький, в свою чергу, підкреслив, що історичний з’їзд передусім надає небайдужим до майбутнього України громадянам з різних куточків країни унікальну можливість налагодити плідну співпрацю.

Василь Зернецький

«Це чудова нагода поспілкуватись з партійцями. Тут зібрані всі керівники обласних організацій, голови фракцій у місцевих радах», – сказав він.

І дійсно – з’їзд став чудовим майданчиком для дружнього обміну думками та ідеями між тисячами людей з державницькими поглядами. Це підтвердив керівник фракції «ЄС» у Вінницькій міській раді Валерій Камінський.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу Screenshot_10.png
Валерій Камінський

«Атмосфера дуже тепла, приємна. Люди обмінюються думками, враженнями, представлені майже всі міста України», – зауважив депутат.   

Делегати згадували шлях, який пройшла Україна впродовж президентської каденції Петра Порошенка: Угоду про асоціацію з ЄС, Томос, закріплення у Конституції курсу на Євроатлантичну інтеграцію, переозброєння та реформування армії. Всі ці досягнення п’ятого президента та його команди сьогодні впевнено відстоюють партійці та прихильники «ЄС». Багато делегатів, як-от Андрій Гижко, який у 2014-2019 роках обіймав посаду першого заступника голови Вінницької ОДА, були безпосередньо дотичні до впровадження реформ у державі.         

«На цьому з’їзді дуже багато ветеранів, волонтерів, депутатів, міських голів, голів сіл, громад. За останні два роки я бачив різні очі: очі розпачу, очі відчаю, очі, сповненні сліз. А сьогодні я бачу очі щастя. В цих очах – впевненість, що Україна буде змінюватись на краще, і ці реформи вже не змінить ніхто. Окремо відзначу реформу децентралізації. Це та ключова реформа, яку починав президент Порошенко, його команда втілювала її у життя. Ніхто не міг повірити, що можна поділитися владою, повноваженнями, грошима… І сьогодні повноваження і гроші знаходяться у територіальних громадах», – наголосив Андрій Гижко.

Завдання від Порошенка

Сам п’ятий президент Петро Порошенко, як очільник партії, виступив у ролі виразника планів «ЄС» на майбутнє. Ця політична сила, підкреслив Петро Порошенко, відкрита для кожного громадянина, який бачить Україну частиною європейської спільноти.  

«У нас із вами є абсолютно чіткий план, який будується на нашій компетентній програмі: як захистити людей та як турбуватися про людей. Чим має і буде відрізнятися наша партія? Тим, що вона відкрита. Всі, хто пов’язує з нами надії на рух України до Європейського Союзу, на рух України до НАТО, надії на європейські реформи, надії на протидію некомпетентності і злочинності влади – повинні мати можливість приєднатися до нашої партії».

Очільник ЄС окреслив перед однопартійцями чітке завдання: сформувати коаліцію проєвропейських сил, яка поверне державі керованість, втрачену за два роки керівництва Володимира Зеленського та «слуг народу»:

«Нам потрібен реальний рух вперед, який ми продемонстрували протягом 5 років нашої каденції. Наше з вами завдання – не тягнучи ковдру на себе, об’єднавшись з нашими партнерами по демократичному колу, сформувати потужну коаліцію опозиційних проєвропейських сил, яка поверне країні професійну владу, врятує Україну від хаосу, некомпетентності і дилетантизму. У нас є план, який будується на нашій програмі, на нашій стратегії, – чіткій, прогнозованій і передбачуваній».

«Брати по зброї» та «ЄС-платформа»

Серйозність намірів щодо об’єднання державницьки-орієнтованих сил навколо «ЄС» була продемонстрована просто на з’їзді.

Так, була презентована унікальна «ЄС-платформа», за допомогою якої депутати всіх рівнів і партійці зможуть комунікувати між собою онлайн, ділитися досвідом і оперативно вирішувати спільні завдання.

За словами Петра Порошенка, платформа дозволить здійснювати ефективну координацію дій у Верховній Раді, в обласних і місцевих радах.

«Я думаю, що це буде абсолютно небачена ситуація серед українського політичного життя. Це буде ще одним доказом, що ми з вами є справжньою, крутою, поки що опозиційною, але лідируючою політичною силою України. Найкращою. Чому я в цьому впевнений? Бо ми єдина команда – крута, драйвова, правильна, європейська», – сказав Порошенко.

«Це буде щось нове у політичному житті держави», – підтвердив слова очільника «ЄС» вінничанин Василь Зернецький.  

Завдяки платформі, «ЄС» стане першою українською партією, яка 24/7 працює онлайн в телефоні, планшеті та  ноутбуці.

В свою чергу, присутні на з’їзді ветерани війни на Донбасі оголосили про створення громадської організації «Брати по зброї», мета якої – захист української державності і побудова розвиненої європейської України.

«Дежавю 2014 року – це те, що найчастіше відчуваєш зараз, коли економіка країни була зруйнована, коли від ЗСУ залишилась тільки назва. А на порозі стояв сильний ворог. Сьогодні я радий представити нову громадську ветеранську організації з назвою «Брати по зброї». Ми не створюємо альтернативну військову партію. Ми будемо підтримувати обраний в 2014 році нашим Верховним Головнокомандувачем курс на побудову сильної, розвиненої, заможної національно-свідомої України», – заявив ветеран, депутат Київської міської ради від «Європейської Солідарності» Олександр Погребиський. 

«Україна понад усе. Для нас це не гасло – це модель держави, яка поважає себе, свою мову, історію, культуру, яка здатна захищати себе. І створити сприятливі умови для захисту своїх громадян і дотримуватися насамперед власних інтересів і нікому не дозволяти вказувати, як нам жити, з позиції міфічного «старшого брата», – додав депутат.

Також ветеран наголосив, що кожен українець має зробити максимум задля своєї держави. «Для нас – це національна ідея. І в цьому ми безсумнівні націоналісти, як і будь-який усвідомлений громадянин України. Був такий справжній ветеран Джон Кеннеді. Він сказав під час своєї президентської інавгурації: «Не питай, що твоя країна може зробити для тебе. Запитай, що ти можеш зробити для своєї країни». Він був абсолютно правий», – зазначив Погребиський.

Учасники з’їзду підсумовують: ця подія не лише підбила проміжні підсумки роботи «ЄС», а й окреслила чіткий план на майбутнє.

*Матеріал надано прес-службою Вінницької територіальної організації ЄС та опубліковано на правах реклами

 Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *