«Ми втрачаємо статус транзитної держави», – Андрій Гижко про «Північний потік-2»

Новини Вінниці Топ

Майже добудований «Північний потік-2» свідчить про те, що Україна втрачає статус транзитної держави, що загрожує мільярдами доларів збитків для державного бюджету. До того ж, через пасивність влади роль України на міжнародній арені зменшується. Таку думку висловив голова фракції «Європейської Солідарності» у  Вінницькій обласній раді, заслужений економіст України Андрій Гижко в ефірі телеканалу «Прямий».   

На переконання політика, міжнародної проукраїнської коаліції, яка була вибудована за президентства Петра Порошенка, більше не існує, а сама Україна більше не є фігурою на міжнародній дипломатичній арені.

«Зараз позиція України на міжнародній арені дуже насторожує. Дуже багато питань обговорюється поза межами України, українського уряду, парламенту. Інтереси України зараз ніхто не захищає. Сім років тому була потужна міжнародна проукраїнська коаліція. Зараз цієї коаліції немає і взагалі багато питань обговорюються в обхід України. Взагалі, Україну не задіюють до міжнародних переговорів, і це лякає», – стверджує Андрій Гижко.

За словами Андрія Гижка, влада сьогодні не робить жодних активних дій для захисту економічних та оборонних інтересів держави і ніяк не протистоїть запуску «Північного потоку – 2»:

«Позиція українського уряду вичікувальна – жодних активних дій. Сьогодні вже можна було б збирати документи для позовів, піднімати екологічні питання, питання страхування Північного потоку-2. Адже «застрахувати» об’єкт може ручна російська компанія, яка тільки з’явилася і якій не страшні санкції».

Така позиція керівництва держави, стверджує депутат облради, призводить до втрати Україною транзитного статусу.

«Ми втрачаємо статус транзитної держави досить швидко. І це не лише  газотранспортна система, це й автомобільне сполучення, залізничне сполучення. Багато країн відмовляються від транзиту по території України. Тому Україна в найближчій перспективі може втратити мільярди доларів надходжень до бюджету», – переконаний Андрій Гижко.

Втім, підсумовує політик та економіст, поновити транзитний статус України можливо завдяки активній консолідованій роботі всіх гілок державної влади. Україна, каже Андрій Гижко, сама повинна стати ініціатором низки бізнес – та інвестиційних форумів, а українські політики мають їхати до Європи з активною позицією, щоб переконувати партнерів у важливості співпраці з нашою державою.

Зеленський, Байден, Путін, труба та «Нафтогаз»

Нагадаємо, 25 травня президент США Джозеф Байден висловив упевненість, що трубопровід «Північний Потік-2» майже повністю добудований, а запровадження санкцій проти проєкту було б контрпродуктивним для відносин США з Німеччиною та іншими країнами ЄС.

Пізніше, 4 червня, президент Російської Федерації Володимир Путін заявив, що будівництво газопроводу в обхід України завершиться за півтора-два місяці. Україна ж, на думку очільника Росії, має продемонструвати «добру волю» для продовження транзиту газу через її територію.

Ця заява викликала в Німеччині критику. Офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт (Steffen Seibert) заявив газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung, що центральне значення для Берліна «мало і має те, що Україна повинна зберегти за собою статус країни – транзитера газу» і після запуску «Північного потоку-2».

За даними видання Axios, Джо Байден планував запросити президента України Володимира Зеленського у Вашингтон перед тим, як зустрітись із Володимиром Путіним. Вочевидь, однією з головних тем переговорів лідерів США та України мали бути санкції проти «Північного потоку-2», однак Байден відмовився від ідеї запрошувати Зеленського на розмову через зміну керівництва «Нафтогазу». До слова, у пресслужбі «Нафтогазу» кадрові зміни у найбільшій національній компанії назвали «юридичною маніпуляцією».

Як повідомляло раніше «Вінниця.ОК», на думку Андрія Гижка зміни у «Нафтогазі» та запроваджене урядом регулювання цін на бензин зрештою сприяє поверненню російського газу та російських паливно-мастильних матеріалів на український ринок.

Пізніше повернення російського газу на український ринок підтвердилося. За даними видання Еnkorr, яке спеціалізується на новинах галузі енергетики, компанія Socar New Enegry здійснила першу поставку скрапленого газу виробництва «Роснефти» в Україну. Партія ЗВГ об’ємом 630 т виробництва Новокуйбишевського НПЗ була відвантажена 21 травня на адресу станція «Заворичі».

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *