У вінницькому музеї презентували виставку, присвячену визвольному рухові ОУН та УПА (фото)

Новини Вінниці

6 травня в 13-15 експозиційних залах Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка, присвячена антинацистському та антирадянському спротиву ОУН та УПА на Волині та Поділлі у 40-50-их років минулого століття. Як йдеться на Facebook-сторінці музею, в основі цієї виставки – матеріали (159 предметів), надані на тимчасове експонування Волинським краєзнавчим музеєм. Серед них: агітаційні листівки, світлини членів ОУН, вояків УПА, художні роботи.

Окремий розділ виставки становить графіка (34 роботи) відомого українського художника, автора візуального образу Української Повстанської Армії Ніла Хасевича (1905–1952).

Ніл Хасевич. Автопортрет, 1945 р.

«Ніл Хасевич у лавах УПА з 1943 р. Відомий під псевдо «Зот», «Рибак», «Старий». Керував друкарнею повстанців, працював як редактор та ілюстратор журналів «До зброї», «Український перець», «Хрін». У бункерах, землянках і криївках, за допомогою примітивної друкарської техніки і в умовах нестачі матеріалів створив понад 150 композицій та 50 графічних робіт. Праця художника і його жертовність були неодноразово відзначені керівництвом українського визвольного руху. Нагороджений Бронзовим Хрестом Заслуги, Срібним Хрестом Заслуги, Золотим Хрестом Заслуги (посмертно), медаллю «За боротьбу в особливо важких умовах». Загинув на 47-у році життя у нерівному бою з радянським МГБ у с. Сухівці Рівненської області», ‒ розповідають в музеї.

З-поміж робіт Хасевича, представлених в експозиції: «Автопортрет», дереворит «До зброї», листівки «Слава Україні! – Героям слава!», «Здобудеш Українську державу або згинеш в боротьбі за неї», а також бофони, які чітко передають ідейний зміст визвольної боротьби.

Ніл Хасевич. До зброї
Ніл Хасевич. За плугом, 1945 р.
Ніл Хасевич. Портрет воїна, 1945 р.
Ніл Хасевич, Листівка, 1940-ві рр

Окрім того, національно-визвольний рух на теренах Поділля демонструють матеріали про осередки «Просвіти», ОУН(м) та ОУН(б), що діяли на Вінниччині в роки Другої світової війни, похід на Поділля влітку 1943 р. першого збройного відділу «УПА-Південь» під проводом Омеляна Грабця («Батька»), який разом з побратимами загинув 10 червня 1944 р. поблизу с. Микулинці Вінницької області. Експозицію доповнено тематичними картинами члена ОУН з 1941 р., зв’язкового групи «УПА-Південь» вінничанина Михайла Климчука та світлинами родини Омеляна Грабця з колекції краєзнавчого музею, судовими справами репресованих вінничан – членів ОУН–УПА, наданими Державним архівом Вінницької області, реконструкціями одностроїв, наданими ГО «Жива історія».

Картини члена ОУН з 1941 р., зв’язкового групи «УПА-Південь» вінничанина Михайла Климчука

За інформацією музею, виставка працюватиме до 24 жовтня.

Нагадаємо, з 1 травня Вінницький обласний краєзнавчий музей відновив свою роботу та приймає відвідувачів.

Фото ‒ з фейсбук-сторінки краєзнавчого музею

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *