«Зберегти не можна знищити»: Вінницька районна лікарня стала міською під супровід пікету

Новини Вінниці Топ

«Вінницька Центральна районна лікарня: зберегти не можна знищити. Міська рада, розстав розділові знаки!»: пікет під таким гаслом відбувся біля міськради Вінниці у день сесії, 26 лютого. Одне з ключових питань порядку денного пленарного засідання стосувалася прийняття на баланс міської громади Вінницької Центральної районної клінічної лікарні та ухвалення статуту медустанови у новій редакції. Це рішення фактично залишало новостворений Вінницький район без «своєї» лікарні вторинного рівня. Медперсонал ЦРКЛ, мешканці району та небайдужі жителі Вінниці вийшли на акцію з вимогою зберегти лікарню та залишити селянам доступ до неї. Мала акція і політичне забарвлення – мітингарів підтримав місцевий осередок партії «Європейська Солідарність».

Три вимоги до міськради

Близько двохсот людей вранці п’ятниці зібралися під міською радою, аби висунути три конкретні вимоги на захист Вінницької Центральної районної лікарні:

1. Гарантувати збереження майнового комплексу ЦРКЛ.

2. Гарантувати збереження колективу лікарні.

3. Гарантувати обслуговування пацієнтів збільшеного району.

Всі ці пункти взяли на озброєння депутати міськради з фракції ЄС, які запропонували колегам врахувати вимоги людей, приймаючи на баланс медичний заклад. Свою пропозицію вони виклали у депутатському зверненні.

Стурбовані мешканці району кажуть, що роками обстежувались, народжували, лікували своїх дітей та лікувались самі у ЦРКЛ. Сюди ж звертались за необхідності складного хірургічного втручання. Тепер район збільшився в рази, після адмінреформи його населення без урахування Вінниці складає 300 тисяч людей, а з Вінницею – всі 670. При цьому власної лікарні вторинного рівня такий великий район не матиме, тож селяни будуть змушені звертатись до лікарень, підпорядкованих міськраді Вінниці. Наскільки комфортними будуть послуги при неминучому великому напливу пацієнтів – люди не знають, як не знають, чи входить розвиток ЦРКЛ у плани міста. Заради відповідей на ці питання вони приїхали до Вінниці з різних куточків району.

«У мене шестеро дітей, вісімнадцять онуків та шестеро правнуків. Я турбуюся за них і за себе. Не хочу, щоб було так, щоб нас не приймали у лікарні Вінниці, щоб селян поважали, щоб наші лікарні не закривались», – каже Людмила Михайлівна Кривоніс із села Кудлаї, що під Немировом.

Вийшли на акцію і представники колективу лікарні, схвильовані власним майбутнім.

«Я уповноважений від чотирьохсот працівників Вінницької районної клінічної лікарні, які одноголосно на зборах проголосували за те, щоб залишити статус засновника медичного закладу за жителями новоствореного Вінницького району, а це понад триста тисяч громадян. Перехідні положення до Закону 1009 не дають міській раді повноважень без згоди з трудовим колективом, без обговорень з громадами Вінницького району приймати її на баланс. Фактично, за новим статутом медзакладу, який пропонує міська рада, ми втрачаємо статус клінічної лікарні», – говорить уповноважений від ініціативної групи медиків, лікар-педіатр Валерій Щербань.

Пан Валерій також додає, що на базі ЦРКЛ наразі працюють 8 кафедр медичного університету, однак новий статут закладу цього не враховує.

«У новому статуті немає ані мови про кафедри. Наші вчені, науковці, наші практики не внесені в статут. Немає жодного слова про те, що лікарня буде кафедральною, що там проводитиметься наукова робота.

Вимоги мітингувальників влучно відображали креативні римовані гасла: на плакатах:  «В районі живе триста тисяч людей! Куди лікуватись нам йти? У музей?»; «У селах – теж люди! Доступ до лікарні нехай у них буде!».

Відтепер – ВКБЛ

Активну позицію люди виразили не лише гаслами та мітингом. По всьому району ініціативна група зібрала 4 643 підписи з збереження «життя» лікарні. Втім, така активність не переконала більшість  депутатів міськради проголосувати за озвучене фракцією ЄС звернення, яке б гарантувало збереження майнового комплексу ЦРКЛ, закріплювало на рік робочі місця за медиками та надавало мешканцям району безумовне право на лікування у цьому медзакладі.

Відтак, ЦРКЛ прийняли на баланс міста без урахування вимог громадян. Відповідно до новогу статуту, заклад носитиме назву «Вінницька клінічна багатопрофільна лікарня ВМР». У повідомленні на сайті міськради стверджують, що місто виділить закладу вісім мільйонів гривень на розвиток, а лікарі, що працюють з ковідними хворими, отримають муніципальні надбавки до зарплати. Також лікарні  обіцяють медикаменти та нове обладнання. Однак депутатка від ЄС Олена Верлан-Кульшенко стверджує, що ситуація не є такою вже простою.

«Нам зараз сказали, що на лікарню виділено вісім мільйонів. Але ці кошти ідуть на боротьбу із ковідом, на засоби індивідуального захисту, на медикаменти, при цьому і слова не було сказано про колектив. Ми звернулися з пропозицією внести єдину правку в статут: вказати, що цей заклад буде обслуговувати громадян Вінницького району та Вінницької громади. Нам у цьому відмовили, рішення не підтримав ніхто, крім фракції «Європейської Солідарності», – говорить вона.

Пані Олена каже, що ЄС і надалі намагатиметься офіційно «закріпити» за мешканцями району право лікуватися у цьому медзакладі та відстоюватиме права колективу.

«Ми знову поставимо на голосування питання збереження унітарності закладу охорони здоров’я, з огляду на пацієнтів, яких воно обслуговувало раніше. Тобто, на жителів Вінницького району та Вінницької громади. Також подивимось на реакцію колективу лікарні. Якщо не буде збережено кількість робочих місць разом з посадами, які зараз існують, колектив звертатиметься до суду, а також ми наполягатимемо, щоб міська рада ухвалила з персоналом лікарні меморандум про збереження та захист їх прав».

Про те, що історія із переходом районної лікарні під опіку міської громади добігла кінця, говорити зарано, а тому слідкуватимемо за ситуацією далі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *