За шість років старшокласники Вінниччини обиратимуть школи за профілем

Новини Вінниці

Через переформатування мережі закладів середньої освіти школи не закриватимуть, тож всі 9-класники матимуть змогу вступити до 10 класів. Очікується, що вже за 6 років старшокласники обиратимуть школи за профілем. Ці та інші деталі реформи освіти розкрила директорка департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко.

Як зазначає посадовиця, в мережі ширяться чутки про закриття у загальноосвітніх школах 10-11 класів й відкриття профільних ліцеїв, у яких учні зможуть одночасно з навчанням здобувати майбутню професію.

Реформування старшої школи має стати кінцевим етапом реформування загальної середньої освіти в Україні. Проте, відповідно до закону «Про повну загальну середню освіту», остаточний перехід має відбутися у 2027 році, коли перші учні НУШ дійдуть до 10 класу. Тож профільні школи почнуть створювати, не раніше як за 6 років, хоча органи місцевого самоврядування можуть відкривати їх у пілотному режимі і раніше. У таких навчальних закладах навчатимуться учні 10-11, а згодом 12 класів. Після 9 класу дитина зможе обрати бажаний формат подальшої освіти. Визначатися можна буде між академічною та професійною середньою освітою. Такі заклади освіти повинні мати відповідну матеріальну – технічну базу та відповідати іншим умовам.

«Має бути профільний педагогічний колектив з професіоналів, які можуть давати профільну освіту. В такому закладі має бути не менше 4 класів у паралелі і дуже-дуже багато різних речей. І він має бути створений, що найголовніше, у містах, в яких проживає не менше 50 тисяч населення», – цитує Оксану Яценко радіостанція «Місто над Бугом».

Ухвалювати рішення щодо формування закладів освіти та утримувати їх повинні будуть на місцях. Тож кількість ліцеїв, їхня галузева спрямованість, наповнення та забезпечення лягатимуть на плечі громади. Наразі у кожному місті України, зокрема у Вінниці, вже розробляється карта змін. Проте, як зазначила Оксана Яценко, через колізії в українському законодавстві наразі питання, щодо створення таких профільних ліцеїв в Україні, зокрема у м.Вінниця залишається відкритим.

«Вже у Верховну Раду зареєстровано декілька законопроектів щодо внесення змін саме у статтю 35 цього закону, що передбачає створення таких закладів. Можу сказати одне: поживемо – побачимо», – додала Оксана Яценко.

У нашого сайту тепер є Telegram

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *