«Сестринська соломинка»: вінницькі активістки запустили чат-бот для дівчат

Новини Вінниці

Вінницька громадська організація «ВІСЬ» запустила чат-бот, створений на підтримку дівчат та підліток. Проєкт під назвою «Sister’s straw» (сестринська соломинка) дає відповіді на десятки запитань, які можуть виникнути в житті молодих людей: від прав людини до безпечних умов наймання квартир. Користуватись ботом у Telegram можуть безкоштовно всі охочі.

Як інформує портал компанії проти сксизму «Повага», бот створений у рамках програми мінігрантів ГО «Жіночі перспективи». Проєкт задумали для підтримки дівчат в інтернатах, та згодом концепцію розширили. Організаторки проєкту стверджують: уберегтися від падінь у житті неможливо, але такі речі, як цей бот, можуть виступати у ролі «соломки» – підтримки, яка полегшує падіння та допомагає, коли виникають проблеми.

 «Це корисний інструмент для багатьох із нас! Менструація, фемінізм, пошук роботи, протидія насильству – це важливі теми для багатьох дівчат. Украй мало зручних джерел такої важливої інформації. Тому зараз бот доповнюється. Але кожна дівчина може ним скористатися вже зараз!», – зазначають у ГО «ВІСЬ».

Користувачів боту «зустрінуть» шестеро «подружок»: Даша, Маша, Саша, Соня, Катя і Чіта. Кнопки з їхніми іменами з’являються в меню чату, коли ви його відкриваєте.

  • Даша – експертка з сексу та місячних;
  • Маша – може розповісти тобі про насильство;
  • Саша – займається правами людей і допоможе тобі з доками;
  • Соня – бізнесвумен, знає все про фінанси;
  • Катя – має список важливих контактів;
  • Чіта — відповідальна за настрій та смачну їжу.

Чат-бот має також контактні телефони за містами. До прикладу, у розділі з контактами соціальних служб бот пропонує вибрати ваше місто й за цим запитом підготує адресу, електронку та телефон служби.

Перед тим, як почати роботу над проєктом, активістки провели опитування серед дівчаток з інтернатів різних міст України.

«Нас тоді вразило, що майже всі дівчата сказали: в них немає соціалізації. Ну, до прикладу, виявилося, що в кожній області є одне-два училища, куди в серпні після 9-го класу звозять випускниць інтернатів», – розповідає «Повазі» Світлана Дубина, голова громадської організації «ВІСЬ».

За словами Світлани, найбільший шок у них викликало те, що реально випускниць не запитують, а просто ставлять перед фактом. При цьому вони отримують спеціалізації, які рідко бувають корисним на практиці: пасічниці, розробниці м’ясних тушок, швачки.

Нагадаємо, торік ГО «ВІСЬ» з Вінниці стала однією з переможниць премії «With and for Girls», яка визначає організації, що опікуються проблемами дівчат та жінок. Це лише другий випадок, коли всесвітня організація визначає діяльність українських активісток.

До слова, у нашого сайту тепер є Telegram

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *