Першими – медики та військові: Вінниччина готується до вакцинації від СOVID-19

Новини Вінниці

Вакцинація від СOVID-19 у Вінницькій області може розпочатись вже цього місяця. Першими щеплення отримають медики та військові, повідомляє начальниця управління медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Тетяна Бондаренко

“У Міністерстві охорони здоров’я України затвердили дорожню карту вакцинації від коронавірусу, яка складається з п’яти етапів. Однак, у цьому документі мають відбутись певні зміни, щоб максимально швидко відреагувати на ті ситуації, з якими ми щодня зіштовхуємось. Перший етап може розпочатись цього місяця і область вже готова до цього. Працюватимуть 20 бригад, які в першу чергу отримають щеплення”, — розповідає  Тетяна Бондаренко.

За словами посадовиці, в Центрах первинної медико-санітарної допомоги відкриються тимчасові кабінети щеплень, щоб люди могли звертатись за вакциною до сімейного лікаря. До вакцинації наразі готують медпрацівників та військових, які мають відправитись у зону ООС.

“Першою в Україну надійде вакцина Pfizer. Вона складатиметься орієнтовно із 117 тисяч доз, завдяки чому зможемо вакцинувати близько 55 тисяч людей. Кожен громадянин має отримати два щеплення одного виробника з інтервалом в місяць. Наразі складаємо списки та визначаємо кількість вінничан, які першочергово мають отримати ін’єкцію”, — зауважила начальниця управління медичної допомоги населенню. 

Пані Бондаренко заспокоює скептично налаштованих громадян, що вакцина, яка надійде в Україну, пройшла всі необхідні клінічні випробування та є безпечною. Серед побічних ефектів – головний біль, підвищення температури тіла та нудота, які проходять за кілька днів. 

“Усі перераховані побічні ефекти потребують лише жарознижуючих препаратів, але не потребують госпіталізації. У будь-якому випадку це краще, аніж ускладнення, які можуть виникнути після захворювання на коронавірус”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *