Карантину вихідного дня більше не буде, а що буде? Все, що відомо про плани влади

Новини Вінниці Новини України

Упродовж трьох останніх тижнів в Україні діяв карантин вихідного дня, а найближчим часом уряд може запровадити жорсткий локдаун. Розповідаємо про головне, що наразі відомо про плани влади.

1. Карантину вихідного дня не буде

Карантин вихідного дня запроваджували на три тижні – з 14 до 30 листопада.

Передбачалося, що це дозволить зменшити темпи захворюваності й водночас дасть змогу уникнути локдауну та наслідків, які він матиме для економіки.

Правилами карантину вихідного дня обурювалися як влада низки міст, так і підприємці, проте міністр охорони здоров’я Максим Степанов не втомлювався запевняти, що ці обмеження є виправданими й дозволять втримати поширення коронавірусу.

Втім, вже в понеділок, 30 листопада, пан Степанов визнав, що карантин вихідного дня виявився малоефективним. Причиною він назвав те, що його в Україні недостатньо суворо дотримувалися.

Жорсткий карантин в Україні. Що відомо про плани влади

“Туреччина ввела комендантську годину на вихідні, вона буде дотримуватися. Ізраїль ввів локдаун, і він дотримується цього локдауну. І вони бачать результат. А в нас експерти так звані спочатку весь тиждень говорили, буде він працювати, чи не буде. Мери почали говорити, що “ми не будемо виконувати”. Ресторани залишилися відкритими. І пішло, поїхало”, – жаліється міністр.

“Якщо ми як лікарі дали рецепт, прописали ліки, то щоб одужати, їх треба приймати. Якщо ми цього не робимо, ми й не одужаємо”.

Міністр розповів, що надалі карантин вихідного дня продовжувати не будуть – принаймні МОЗ цього не рекомендуватиме.

Прем’єр Денис Шмигаль під час засідання уряду в середу пояснив, що принаймні в найближчі вихідні, 5 і 6 грудня, в Україні діятимуть загальні карантинні обмеження – ті самі, які діють і в будні дні.

“В усі дні по всій Україні діятимуть правила помаранчевої карантинної зони”, – додав Шмигаль.

Помаранчева зона передбачає заборону на роботу спортзалів, фітнес-центрів та закладів культури, але не забороняє кафе, ресторани, кінотеатри та ТРЦ.

2. Локдаун точно буде

Але досі невідомо, коли.

Секретар РНБО Олексій Данілов напередодні сказав, що запровадження жорсткого локдауну в Україні – вирішене питання.

Дискусії ведуться лише з приводу того, коли саме його запроваджувати.

Як розповів Максим Степанов, нагальної потреби вводити жорсткий карантин вже найближчими днями в Україні немає, адже медична система наразі справляється з наявною кількістю хворих.

Водночас до кінця грудня ситуація з захворюваністю, за прогнозами, може погіршитися – саме тому дуже ймовірним є його запровадження вже ближче до новорічних свят.

Упродовж останнього тижня озвучувалися кілька можливих дат – зокрема 15, 21 та 24 грудня, а також 2 січня.

Жорсткий карантин в Україні. Що відомо про плани влади

У влади є два основні аргументи для запровадження локдауну на цей період. По-перше, якщо його не ввести, то новорічні святкування – а отже, великі скупчення людей – сприятимуть стрімкому поширенню коронавірусу.

По-друге, в період новорічних свят чимало підприємств в Україні в будь-якому разі припиняють роботу або працюють в “святковому” режимі – і тому локдаун менше вдарить по економіці, ніж якщо запровадити його в інший час.

В будь-якому разі, запевнив Денис Шмигаль, рішення не буде раптовим – влада повідомить українців про будь-яке посилення обмежень не пізніше, ніж за 7 днів до їх запровадження.

3. Правила локдану будуть іншими, ніж навесні

Якими саме будуть карантинні обмеження нового локдану – поки так само невідомо, але окремі заяви представників влади говорять про те, що вони відрізнятимуться від весняного.

Приміром, міністр інфраструктури Владислав Криклій днями запевнив, що навіть у разі запровадження жорсткого карантину, роботу транспорту влада не припинятиме.

“Що стосується роботи громадського, залізничного та авіаційного транспорту, його робота не буде припинятись в разі локдауну. Це важливо розуміти, що на залізничному та авіаційному транспорті дотримуються всі вимоги краще, ніж у більшості закладів”, – сказав пан Криклій.

Жорсткий карантин в Україні. Що відомо про плани влади

3. Можливо, карантин знову саботуватимуть

Не виключено, що жорсткий локдаун здійме таку ж хвилю несприйняття серед підприємців та регіональної влади, як і карантин вихідного дня.

Приміром, Андрій Садовий вже заявив, що у Львові скасувати святкування Різдва неможливо.

“Ми розуміємо, що у Львові скасувати Різдво не можна, адже в нас в цей час особлива атмосфера. Дуже багато людей хочуть її відчути, і це треба врахувати, тому що жодні заборони діяти не будуть”, – сказав мер.

Жорсткий карантин в Україні. Все, що відомо про плани влади

На його думку, локдаун має враховувати специфіку кожного регіону і працювати залежно від місцевих обставин.

“По країні потрібно дивитись, де яка готовність є, тому що якщо медична система є готова, то це один варіант, якщо не готова – треба закривати. Ми у Львові поки що тримаємо ситуацію”, – додав пан Садовий.

Денис Шмигаль каже, що умови локдауну все ще є питанням дискусій, уряд обговорює все із місцевої владою – мерами міст та очільниками ОДА.

“Думка регіонів для нас важлива. Майже 90% опитаних представників місцевої влади погодилися з тим, що варто запровадити повні або часткові обмеження на проведення різдвяних ярмарків і концертів. Обмеження на відвідування новорічної ялинки підтримують майже 60%”, – розповів прем’єр.

4. Народ проти жорсткого карантину, але за новорічний локдаун

Тим часом більшість українців – 58% – згодні з тим, що жорсткий локдаун допоможе зменшити поширення коронавірусу.

Але, як свідчить опитування соціологічної групи “Рейтинг”, тільки 42% підтримує його запровадження. 55% – проти.

При цьому, коли респондентів запитали про запровадження карантину саме на новорічні свята, то більшість – 58% – відповіли, що все ж за такий крок. Проти висловилися 40%.

З моменту попереднього опитування, яке проводилося два тижні тому, кількість прихильників локдауну зросла на 6%, а супротивників – скоротилася на ті самі 6%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *