Вінниччина зберігає перше місце в Україні за обсягами продукції

Новини Вінниці Новини України

За результатами дев’яти місяців 2020 року аграрний сектор Вінниччини зберіг перше місце в державі за обсягами виробництва валової продукції сільського господарства.

Вінницька область лідирує з виробництва м’яса й в області також утримується найбільше серед регіонів України поголів’я великої рогатої худоби та птиці. Щодо обсягів виробництва молока, Вінниччина займає другу позицію серед регіонів України, повідомляють на сайті Вінницької ОДА.

Наразі завершується комплекс осінньо-польових робіт в рослинництві, а сільгоспвиробникам залишилось завершити збір кукурудзи на зерно та цукрових буряків.

– Кукурудзу на зерно залишилось зібрати на 5% площ, – розповіла заступниця директора Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Валентина Кирилюк.

–  Всього по групі зернових культур валовий збір складає понад 4,4 мільйона тонн, середня урожайність – 50,9 ц/га, що на 17,8 ц/га менше до минулого року. Очікуване виробництво зерна прогнозуємо на рівні 4,6 мільйона тонн.

В області вже завершили збирати соняшник. Його отримали близько 696,1 тис. тонн при урожайності 24,1 ц/га, а сої намолочено 173,5 тис. тонн при урожайності 16,8 ц/га. Цукрові буряки залишилось викопати на 45% площ. Всього цукрових коренів накопано 1,1 мільйона тонн.

До речі, у поточному виробничому сезоні в області працюють шість цукрових заводів. З нового урожаю вже отримано 90 тисяч тонн цукру. Очікуване виробництво по завершенню сезону прогнозується на рівні 309 тисяч тонн цукру. Для прикладу, минулого року було дещо більше – 331 тисяча тонн.

Валентина Кирилюк додала, що тривала посуха у серпні та вересні дещо затягнула строки посіву озимих культур. Аграріями області посіяно 43 тисячі гектарів озимого ріпаку. Всього ж озимих зернових культур посіяно на площі 348,7 тисячі гектарів. Це на 5,5 тисячі більше, ніж було у 2019 році.  Зокрема, вже посіяли озиму пшеницю, озимий ячмінь та озиме жито.

Інвестиції

За перше півріччя 2020 року в агропромисловий комплекс області залучено 2,5 мільярда гривень капітальних інвестицій. У сільське господарство Вінниччини станом на 1 липня було залучено 17,3 мільйона доларів США прямих іноземних інвестицій.

Агропромисловий комплекс області завершив реалізацію 25 інвестиційних проектів: чотири проекти в галузі тваринництва, 10 – по розширенню інфраструктури зберігання сільськогосподарської продукції, шість проектів в харчовій та переробній промисловості та ще 5 інших проектів в аграрній сфері.

Наразі ще продовжується реалізація 64 інвестиційних проектів. В тому числі 33 проекти – для розширення інфраструктури зберігання сільськогосподарської продукції (елеватори, зерносховища, овочеві та плодосховища), 15 – в харчовій та переробній промисловості, 12 – інші в аграрній сфері, 3 – у тваринництві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *