Як вінничан, які їздять на заробітки до Росії, вербують тамтешні спецслужби

Новини Вінниці

Про те, що українські заробітчани одразу попадають під пильне око російських спецслужб, відомо з 2014-го. Нині в РФ опрацьовано стандартний підхід до вербовки. Зазвичай він пов’язаний з наркотиками. Серед тих, хто опинився на такому гачку, є і вінничани. Одному з них озвучили умову – змусити працювати рідню.

Сотні людей на Вінниччині можуть розповісти про свою нелегку долю та долю їх знайомих заробітчан, які у пошуках роботи, щоб прогодувати свої сім՚ї, вимушено залишають домівки та вирушають у «мандри» до Російської Федерації. Хоча вжма мабуть і вони самі розуміють, яка небезпека чекає там та які саме контакти з представниками російських правоохоронних органів стають реальністю.

За неофіційною статистикою кожний п’ятий заробітчанин зазнає на території РФ утисків чи переслідувань з боку російських правоохоронців. Співробітники спеціальних служб Російської Федерації вдаються до шантажу українців, створюють підґрунтя для використання наших співвітчизників на шкоду державній безпеці України.

Популярним залишається механізм втягування заробітчан до наркобізнесу на російській території. При цьому, спочатку людина «випадково» потрапляє в поле зору правоохоронців та стає їх легкою «здобиччю». А це вже створює підґрунтя до її подальшого вербування російською спецслужбою чи залучення її родичів до протиправної діяльності на шкоду Україні.

Так, наш співвітчизникМатвійна початку 2020 року, під час перебування на заробітках в Росії, бувзатриманийправоохоронними органами РФ за незаконнезберіганнянаркотиків. Чоловікові світив великий термін, але йому підказали, як «полегшити» долю. Через адвоката, заробітчанин повідомив свого родичу у Вінницькій області, який виїжджав до Росії, аби той налагодив контакти з окремими правоохоронцями та виконав всі умови іноземної сторони, що нібито мало б гарантувати звільнення з-під варти. Від родича вимагалося співпраця з російськими спецслужбами проти України.

Але про це своєчасно стало відомо вітчизняним спецслужбам, які вчасно відвернули скоєння родичом затриманого в РФ зради. Проте такі випадки не поодинокі.

Тож, якщо ви працевлаштувалися у Російській Федерації і були незаконно затримані правоохоронними органами РФ або вас спонукали до негласного співробітництва з іноземними спецслужбами за інших обставин, – необхідно знати, що відповідно до ч. 2 ст. 111 «Державна зрада» КК України, звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *