Зміна клімату більше пришвидшує нічне потепління, аніж денне

Новини Світу

У період з 1983 по 2017 рік на 54% території Землі нічна температура підвищувалася швидше денної.

Глобальне потепління більше позначається на нічній температурі, ніж на денній. Такого висновку дійшли біологи з британського Ексетерського університету, повідомляє Independent.

Команда вчених вивчала дані погодних спостережень по всьому світу за 34 роки. Для дослідження вони проаналізували годинні записи температури, хмарного покриву і вологості, зібрані з 1983 по 2017 рік. Виявилося, що за цей час на 54% території Землі нічна температура підвищувалася швидше денної.

Автор дослідження Деніел Кокс вважає, що причиною такого асиметричного потепління може бути зрушення хмарного покриву. Зокрема, хмари допомагають охолоджувати землю вдень і зберігати тепло вночі. При цьому в хмарних регіонах клімат стає більш вологим.

«Асиметрія потепління може мати потенційно серйозні наслідки для світу природи. Більш сильне потепління вночі пов’язано з більш вологим кліматом, що несе наслідки для росту рослин і взаємодії таких видів, як комахи і ссавці. Особливо постраждають види, які активні тільки вночі або вдень», – розповів Деніел Кокс.

Згідно даним звіту Всесвітнього фонду дикої природи, діяльність людини створює таке навантаження на глобальне біорізноманіття, що в період з 1970 по 2016 роки чисельність хребетних скоротилася на 68%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *