В МХП починають впроваджувати на Вінниччині технології «Біогаз 5.0»

Новини Вінниці

Агрохолдинг МХП починає впроваджувати технології «Біогаз 5.0». За словами колишнього голови Вінницької ОДА, а нині заступника голови правління агрохолдингу МХП Олександра Домбровського, компанія починає імплементувати новітню для України технологію.

«Це утилізація відходів, виробництво чистої енергії та органічні добрива, скорочення викидів парникових газів, виробництво СО2 та біометану, а також інтеграція технологій «зеленого» водню. Тема, яку ми обговорюємо, має два ключових аспекти: енергетичний ресурс, який ми будемо використовувати всередині країни, та енергетичний ресурс, який ми хочемо виробляти для експорту в країни ЄС», – розповів О.Домбровський на онлайн-семінарі «Перспективи виробництва і споживання відновлюваних газів в Україні».

Він додав, що це принципова позиція, адже інфраструктура достатньо складна: це системи очистки і підготовки біометану, який має відповідати жорстким європейським критеріям, а також логістика цього біометану. І закачувати газ в трубу для локального споживання та у ГТС України — це завдання різні, вважає заступник голови правління агрохолдингу МХП.

«Ціна енергетичної незалежності – підкреслює актуальність тематики виробництва відновлюваних газів в Україні. Адже за роки незалежності Україна імпортувала лише з РФ природного газу на суму понад 100 млрд доларів США. Компанія МХП – це не тільки провідний агрохолдинг України, ми активно працюємо над формуванням власної енергетичної безпеки, виробляємо чисту енергію на 2-х біогазових комплексах та впроваджуємо новітні технології», – акцентував О.Домбровський.

Нагадаємо, навесні 2012-го МХП розпочав роботи з будівництва першої біогазової станції на птахофабриці «Оріль-Лідер» в Дніпропетровській області. Вартість проекту – $ 15 млн.

У 2013 році її запустили. Потужність біогазової станції становить 5 МВт/год. Наприкінці 2014 року вона досягла максимальних показників роботи. Це перша в Європі біогазова станція з показником такої потужності і рівня технологій, яка працює на курячому посліді і відходах комплексу з переробки курок-бройлерів.

У березні 2017 року було анонсовано проєкт будівництва нового біогазового комплексу на ТОВ «Вінницькій птахофабриці», що входить до складу МХП, – у селіВасилівка поблизу Ладижину. У грудні 2019-го введено в експлуатацію першу чергу біогазового комплексу потужністю 12 МВт.

Комплекс працює на 100%-ій переробці органічних відходів. У планах компанії довести потужність проєкту «Біогаз Ладижин» до 24 МВт. 

Як уточнив Олександр Домбровський, Innovationagenda МХП, тобто інноваційні пріоритети холдингу, з напряму відновлюваних газів — це новітні біогазові технології: біометан, «зелений» СО2, «зелений» водень, інтеграція еко- та енергоінноваційних технологій, ResearchandInnovation.

За словами заступника голови правління МХП, підходи до менеджменту в біогазі також можуть бути різними: від спрощених технологій, де є питання до якості, до глибоких технологічних та інноваційних рішень, зокрема біометану та «зеленого» водню.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *